Salt chokladpuck

Salt chokladpuck
Foto: Frida Wismar
Linn Utbult 2018
Linn Utbult 2018

Salt chokladpuck

Av: Linn Utbult

Från: Salt som socker

8 ingredienser

45 min

Spröd lite småkaka där salt möter sött i en ljuvlig kombo. Vill du gå all in, toppa dem med en klick dulce de leche och flingsalt. 

Receptet är ur boken Salt som socker, Bonnier fakta.

Tips! Mandelmjölet är toppen att byta ut mot hasselnötsmjöl för en nötigare smak.

Ingredienser

  • 120 g vetemjöl
  • 20 g majsmjöl [0,5 dl]
  • 20 g dl kakao [0,5 dl]
  • 85 g mandelmjöl [1,6 dl]
  • 140 g smör, tärnat
  • 150 g strösocker (eller muscovadosocker) [1,5 dl]
  • 5 g flingsalt [1 tsk]
  • flingsalt, till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader, varmluft.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser utom salt och socker. Rör sedan socker och smör i en bunke med elvisp använd degkrokarna eller vinge i bakmaskin. Det skall vispas fluffigt.
  3. Häll i de torra ingredienserna förutom saltet i blandningen. Vispa snabbt ihop till en jämn deg. Rör i saltet, degen skall kännas mjuk och fin.
  4. Lägg ut ett bakplåtspapper och rulla till små bollar. Tryck till dem lätt. Den här kakan kan med fördel vara lite högre, ca 0,5 cm. Strö över flingsalt och tryck till så saltet fäster. Om kakorna spricker lite i ugnen så är det inget att bry sig om, de smakar ljuvligt ändå.
  5. Grädda ca 12-15 minuter beroende på storlek. Låt svalna på galler.