Salt kolapaj med bakade höstäpplen

NYHET
koket.se
Salt kolapaj med bakade höstäpplen
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK
Jonas Lagerström KK

Salt kolapaj med bakade höstäpplen

17 ingredienser

30 min

Jonas Lagerström bjuder på en salt kolapaj med bakade höstäpplen och syrad vaniljgrädde i Nyhetsmorgon. En riktig fullträff i höst!

Se Jonas Lagerström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 125 g smör

Smörstekta äpplen

  • 6-8 äpplen (röda höstäpplen)
  • 25 g smör
  • strösocker
  • 1 tsk malen kanel (eller 1 kanelstång)

Kolasås

  • 300 dl grädde
  • 2 dl sirap
  • 200 g strösocker [ca 2,4 dl]
  • 120 g smör
  • salt
  • vaniljstång (skalet, använd innanmätet till serveringen)

Servering

  • 2 dl syrad grädde
  • 1 citron
  • 1 vaniljstång (innanmätet)

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda ingredienserna till pajdegen.
  2. Tryck ut pajdegen i en form och baka på 185 grader i 10 minuter.

Salt kola med äpple

  1. Dela, kärna ur skär äpplena i klyftor.
  2. Fräs äppelbitarna i en panna med lite socker och kanel.
  3. Blanda ingredienserna till kolan i en kastrull och koka ihop till 122 grader.
  4. Häll kolan i pajformen och toppa med de smörstekta äpplena.
  5. Grädda ytterligare ca 10 minuter.

Servering

  1. Blanda syrade grädden med citronskal och innanmätet från vaniljstången.
  2. Är det en väldigt lös syrad grädde kan man vispa upp den först.