ca 2 dl blandade nötter, hackade (t.ex. pekannötter, hasselnötter, mandel)
ca 1 dl kolasås (egengjord salt kolasås eller köpt)
ca 50 g mörk choklad
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål.
Vispa smör, strösocker och farinsocker ljust och poröst.
Tillsätt äggula och mjölk i smörblandningen och vispa in det i smeten.
Häll i de torra ingredienserna och rör om till en jämn deg.
Plasta in bunken och låt degen vila i kylskåpet i ca 45 minuter. Gör under tiden kolasåsen om du gör egen.
Vispa upp äggvitan förhand till ett skum.
Ta degen ur kylen. Rulla ca 20 bollar av degen och doppa varje boll först i äggvitan och sedan i de hackade nötterna.
Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck en grop i mitten av varje kaka. Jag använder mig av baksidan på ett matskedsmått.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter.
Hålet i kakorna kan försvinna under gräddningen, tryck i så fall ett nytt hål innan kakorna har svalnat helt.
Om kolasåsen är trögflytande kan du värma upp den lite tills den är flytande. Häll den i en spritspåse och spritsa såsen i hålet på kakorna, eller fördela den med en sked (ca 1 tsk i varje kaka).
Finhacka chokladen och smält den över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
Spritsa ut chokladen (eller ringla den fint med en sked) när kakorna och kolasåsen har stelnat helt.