Saltstekt fläsksida med vitlöksgräs

NYHET
Saltstekt fläsksida med vitlöksgräs
Foto: TV4
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Saltstekt fläsksida med vitlöksgräs

8 ingredienser

30 min

"Vitlöksgräs heter Suan Miao på kinesiska. De liknar tunna sticklökar men har platta, mörkgröna blad och smakar i sitt råa tillstånd kraftigt av vitlök. Vitlöksgräsets smak blir mildare och sötare vid tillagning. Om du inte får tag på vitlöksgräs kan du odla det själv genom att låta en vitlök skjuta skott och använda dessa. Orkar du inte vänta på att vitlöken ska växa till sig kan du använda tunna sticklökar eller varför inte ramslök? Rätten kan ses som en expressvariant av ”Två gånger i grytan fläsk” och passar utmärkt som en snabblunch." /Erik Videgård

Frågor om receptet?
Erik Videgård Instagram

Frågor om receptet?

Följ Erik Videgård på Instagram - där svarar han på alla frågor om sina recept

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 200 g sidfläsk (färskt utan svål)
  • 300 g vitlöksgräs
  • 3 msk matolja
  • salt
  • 2 msk chilibönpasta (Toban Djan eller Dou ban jiang)
  • 2 msk svarta bönor, jästa, sköljda och torkade
  • strösocker
  • ev ägg, stekt

Gör så här

  1. Skär sidfläsket i tunna skivor och därefter i 4 cm långa bitar.
  2. Skär vitlöksgräset i 4 cm långa bitar (ta bort den nedre hårda delen).
  3. Hetta upp en wok, tillsätt oljan och ”smaksätt” woken.
  4. Snabbstek sedan sidfläsket. När färgen börjar bli lätt gyllene tillsätter du en nypa salt och fortsätter steka ytterligare någon minut.
  5. Fös upp fläsket på wokens ena sida och tillsätt bönpastan och de svarta bönorna.
  6. Fräs chilibönpastan och bönorna tills oljan blivit vackert röd och doftar.
  7. Tillsätt sedan vitlöksgräset och fortsätt snabbsteka.
  8. När gräset börjar få färg strör du över en nypa socker och blandar ner fläsket.
  9. Smaka av vitlöksgräset så att det är färdigt och justera eventuellt sälta och sötma.
  10. Servera rätten genast.
  11. Personligen skulle jag inte säga nej till ett stekt ägg på toppen.