Salty caramel cheesecake på kladdkakebotten

Salty caramel cheesecake på kladdkakebotten
Foto: Daniel Lakatosz
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Salty caramel cheesecake på kladdkakebotten

23 ingredienser

Här är den, cheesecakens boss! Perfekt kladdig chokladbotten och härligt krämig cheesecake med smak av salty caramel. Den här kommer jag absolut att baka flera gånger! Salt och sött = wow! Här kommer mitt recept! /Daniel

Ingredienser

Kladdkakabotten

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl kakao (av bra kvalitet)
  • 1 msk vaniljsocker

Salty caramel

  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,75 tsk salt

Chessecake

  • 600 g färskost
  • 3 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • salty caramel (lämna ca 1 dl kvar resten ska i här)

Dulce de leche-fluff

  • 1 dl dulce de leche (finns att köpa klar)
  • 100 g färskost
  • 3 dl vispgrädde

Dulce de leche-sås

  • 1 dl dulce de leche
  • 1 msk vispgrädde

Övrigt

  • ca 1 dl små pretsels (eller salta pinnar)
  • dulce de leche

Gör så här

Kladdkaka

  1. Smöra kanterna på en rund springform som är 24 cm i diameter med smör och lägg bakplåtspapper i botten. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker. Blanda ihop vetemjöl kakao och vaniljsocker. Sikta ner i äggsmeten och blanda. Häll i det smälta smöret och rör runt med en slickepott till en fin smet. Häll smeten i springformen och försök att fördela så jämnt som möjligt. Lägg åt sidan.

Salty caramel

  1. Värm sockret på med medelhög värme i en kastrull. Rör om hela tiden tills allt socker har smält (sockret kommer hårdna och bli till små kristaller men den kommer att smälta, se bara till att sockret ej bränns). Tillsätt smöret och låt allt gå ihop. Häll i grädden och låt koka under omrörning i ca 1-2 minuter eller tills härligt seg rinnande och fin färg. Tillsätt salt och rör om. Låt svalna en stund.

Cheesecake

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop färskost, ägg, socker, vetemjöl och salty caramel (spara ca 1 dl) till en slät smet och häll smeten i formen över den ogräddade kladdkakan. Klicka i lite salty caramel (den sparade) och grädda mitt i ugnen i ca 45-50 minuter eller tills cheesecaken känns ganska stadig men fortfarande inte helt fast. Låt svalna helt.

Dulce de leche fluff

  1. Vispa samman färskost och dulce de leche. Tillsätt grädde och vispa tills fluffigt. Ej för hårt men spritsbart.

Dulce de leche sås

  1. Värm upp dulce de leche ihop med grädde och rör om. Lossa springformen och spritsa Dulce de lechefluffet över den helt svalnade cheesecaken. Smula sönder några små pretzels eller salta pinnar och ringla över såsen.