Salvialamm family style

Salvialamm family style
Foto: Alexander Kvist/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Salvialamm family style

22 ingredienser

45 m

Underbara lammkotletter som marineras med salvia och sardeller. Serveras med matig sallad med matvete, baconlindade päron och rostade hasselnötter samt fetaostdressing.

Ingredienser

portioner4 - 6

Lammkotletter med sardeller och salvia

  • 12 lammkotletter (enkelkotletter)
  • 6-8 sardellfiléer
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 knippe salvia
  • 1 citron, skal och saft
  • 2 citroner, till grillning
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Matvetesallad med grillade baconpäron och hasselnötter

  • 1 knippe oregano
  • 1 schalottenlök
  • 4 port matvete
  • 3 päron
  • 24 skivor bacon
  • 75 g hasselnötter, rostade
  • 2 krispsallad (eller två huvuden frisésallad)
  • 1 ask krasse
  • 5 msk olivolja
  • 5 msk vit balsamvinäger
  • 2 msk honung

Fetaostdressing

  • 300 g fetaost (ekologisk)
  • 1,5 dl vatten

Gör så här

  1. Koka fyra portioner matvete enligt anvisningarna på paketet tillsammans med en stor finhackad schalottenlök och ett litet knippe finhackad oregano.
  2. Mortla samman sardeller, vitlök och salvia tillsammans med salt samt saft och skal från citron till en smet och tillsätt olivolja.
  3. Blanda smeten med lammet ordentligt och låt marinera minst 20 minuter.
  4. Avlägsna päronstjälken och dela päronet i sex delar, linda in päronet i bacon och grilla tills baconet är knaprigt. Dela och grilla citroner samtidigt som päronen.
  5. Bryt salladen i två delar och grunda fatet med de ickefrissiga delarna så det blir en bas.
  6. Grilla kotletterna ca 2-3 min på varje sida eller till lammet har 55 grader innertemperatur. Salta och peppra.
  7. Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med vattnet
  8. Bygg fatet genom att lägga upp lamm, baconpäron, samt den frissiga salladen. Strössla över nötter, krasse och matvete. Skvätt över olivolja och balsamico samt honung. Garnera slutligen med de grillade citronerna. Servera med fetaostkrämen.