Sambusa är somaliska piroger som oftast fylls med köttfärs eller vegeetarisk fyllning och friteras frasiga. Perfekt att servera som försnacks innan maten!
Ställ en torr stekpanna på låg värme och rosta alla hela kryddor under ständig omrörning i 4–5 minuter eller tills det börjar dofta gott. Kryddorna får inte brännas, så det är bättre att rosta dem för lite än för mycket. Låt svalna.
Mal de rostade kryddorna i en mortel eller en kaffekvarn. Blanda sedan i lökpulver, vitlökspulver, paprikapulver och gurkmeja. Förvara kryddblandningen i burk med tätslutande lock.
Fyllning 1
Skala potatis och morötter och skär dem i små tärningar. Koka allt i lättsaltat vatten 10–15 minuter, häll därefter av vattnet och låt vätskan rinna av ordentligt.
Finhacka lök, vitlök och chili. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt potatis, morötter och chili. Stek under omrörning i 3 minuter och krydda med peppar, xawaash och allkrydda (eller buljongtärning).
Skölj av linserna och vänd ner dem i stekpannan. Lägg till sist i koriander och smaka av med salt. Stäng av värmen och ställ åt sidan.
Fyllning 2
Skala och hacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Riv morötterna grovt.
Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i köttfärsen. Fräs under omrörningen tills köttet har fått fin färg. Tillsätt lök, vitlök, chili och morötter. Krydda med xawaash och smula ner buljongtärningen. Låt allt steka en stund och tillsätt sedan vattnet. Lägg på ett lock och låt koka i 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner färsk koriander. Stäng av värmen och ställ åt sidan.
Deg
Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt oljan och sedan vattnet lite i taget tills degen går ihop. Lägg upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda för hand i 5 minuter. Täcka degen med en ren kökshandduk och låt vila i 10 minuter.
Dela degen på mitten och dela varje halva i 8 delar och rulla delarna till bollar. Kavla ut varje boll till en rundel, cirka 15 cm i diameter.
Pensla rundlarna med olja och strö över lite mjöl. Lägg dem sedan på varandra två och två med de mjölade sidorna mot varandra. Kavla ut degparen till större rundlar (20 cm i diameter) och skär dem i fyra lika stora tårtbitar.
Hetta upp en torr stekpanna och stek tårtbitsparen 1–2 minuter per sida. Dela på dem medan de fortfarande är varma och lägg dem under en ren kökshandduk så att de inte blir torra. Fortsätt på samma sätt tills all deg är stekt.
Montering och fritering
Blanda mjöl och vatten i en liten skål tillett ”klister” att pensla kanterna med. Lägg en bit deg på en skärbräda, vik in ena sidan mot mitten och pensla den med ”klistret”. Vik över den andra sidan och tryck till så att den fastnar. Nu hardu liten ficka som du kan fylla. Lägg i önskad fyllning, pensla den sista fliken med ”klistret” och stäng ihop sambusan. (Vill du frysa in sambusa går det utmärkt att göra nu, innan friteringen. Tänka på att lägga dem luftigt och inte på varandra.)
Hetta upp olja i en stekpanna och fritera dem i 2–3 minuter per sida, eller tills de är gyllenbruna, och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera som en rätt på en buffé eller som en lättare lunch med en god sallad till.