Sancocho-soppa med köttbullar

koket.se
Sancocho-soppa med köttbullar
Foto: TV4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Sancocho-soppa med köttbullar

25 ingredienser

30 min

Underlätta vardagen genom att förbereda en god och matig soppa med köttbullar, morötter och potatis. Tillsätt gärna även lite chili eller cayennepeppar för att ge extra värme. Du kan också tillsätta andra grönsaker efter smak så som squash eller pumpa för att variera soppan. Det kommer bli en favorit för hela familjen!

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 2 kg köttfärs (nötfärs, blandfärs eller lammfärs beroende på vad du föredrar)
  • 2 msk citronsaft
  • 1 knippe färsk persilja, finhackad
  • 4 msk paprikapulver (för en härlig rökig smak)
  • 2 msk tomatpuré
  • salt
  • svartpeppar

Soppa

  • 2 msk rapsolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 röd paprika, hackad
  • 3 morötter, i skivor
  • 0,25 rotselleri, tärnad
  • 2 potatisar, tärnade
  • 1 majskolv, skuren i bitar
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprika (välj rökt paprikapulver för mer smak)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 400 g krossade tomater
  • 1,5 l vatten
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • salt
  • peppar
  • 2 msk färsk koriander, hackad
  • 2 msk färsk persilja, hackad

Gör så här

Köttbullar

  1. Blanda färsen med övriga ingredienser i en stor skål. Blanda allt väl så att kryddorna fördelar sig jämnt i färsen.
  2. Rulla små mängder av färsen till bollar (ca 20-30 köttbullar beroende på storlek).
  3. Stek köttbullarna i en panna med lite olja på medelvärme i ca 2-3 minuter så det får en fin stekyta. De ska ej blir genomstekta.
  4. Tillaga sedan köttbullarna i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Soppa

  1. Hetta upp 2 msk rapsolja i en stor kastrull på medelhög värme.
  2. Tillsätt hackad lök, vitlök och röd paprika. Fräs i 5-7 minuter tills löken är mjuk och genomskinlig.
  3. Lägg i morötter, rotselleri, potatis och majs. Rör om och låt grönsakerna fräsa i ett par minuter.
  4. Tillsätt kummin, paprikapulver och timjan. Rör om så att kryddorna blandas väl med grönsakerna.
  5. Häll i de krossade tomaterna, vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om så att tärningarna löser sig i vätskan.
  6. Låt soppan koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt den sjuda i ca 15-20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  7. Lägg försiktigt i kycklingköttbullarna i soppan och värm dem i ca 5-10 minuter tills de är genomvarma.
  8. Tillsätt hackad färsk koriander och persilja för extra smak och fräschör.