“Det här är enligt mig alla pizzadegars mamma. Inget du slänger ihop på en kvart, men helt oslagbar när du vill göra riktigt bra pizza. Värd att vänta på, jag lovar!” /Sandra Mastio
340 g vetemjöl (proteinrikt t.ex. Limabacka Kvarns Ölandsvete)
65 g salt utan jod (oraffinerat)
50 g olivolja
Gör så här
Väg upp alla ingredienser.
Blanda ut jästen i vattnet.
Häll ner mjölet i degblandaren och kör degen på lågt varvtal i några minuter tills degen ser smidig ut och har gått ihop.
Häll ner saltet och arbeta degen tills saltet har gått in.
Tillsätt olivoljan och låt den arbetas in på lågt varvtal i ca 2 minuter.
Skruva upp hastigheten på din degblandare till högsta och kör degen i 15 minuter.
Stäng sedan av och låt degen vila i 10-15 minuter.
Flytta över degen till en plastlåda med lock, godkänd för mat. Lyft degen i ”midjan” och forma den till en smidig oval boll. Sätt på locket och ställ degen i rumstemperatur i 1 timme.
Ställ sedan in degen i kylen.
På kvällen ska degen vikas. Lyft den i midjan och gör en framåtgående rörelse med armarna så att ändarna på degen viks in under. Forma återigen till en smidig och fast stor boll. Repetera det här momentet morgon och kväll i minst tre dagar, men upp till 10 går bra. Ju längre desto godare deg!
Samma dag som du ska baka din pizza delar du upp degen i 11 lika stora delar, de ska väga ca 260 gram styck.
Forma degbitarna till jämna bollar och lägg dem glest, gärna i en låda med lock. Låt dem bli rumstempererade innan du bakar ut dem.
Bollarna går bra att styckfrysa och tina upp i rumstemperatur.