Lingonplätt från Marieholm

Lingonplätt från Marieholm
Foto: TV4/ Erika Englund

Lingonplätt från Marieholm

Av: Sandra - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

Mormors småländska plättor stekta i ”fläskaflott”. Serveras med rårörda lingon och lättvispad kanelgrädde.

Dryck:
Nivole dessertvin

Sandra från Stockholm lagade även:
Rådjur V.S.O.P
Torsk i gömma

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

lingon rårörda

  • 3 dl lingon
  • 1,5 dl socker (tillsätt ev. mer om du tycker det är för syrligt)
  • plättar
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,75 dl strösocker
  • ca 2,5-3 dl mjölk
  • 1 nypa salt
  • fläskaflott och smör, till stekning

Kanelgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk malen kanel
  • 2 tsk strösocker

Gör så här

Rårörda lingon

  1. Rör ihop lingon och socker. Låt gärna stå i kylen några timmar innan.

Plättar

  1. Vispa ihop pannkakssmeten. (Smaka gärna av smeten. Den skall med fördel vara tjockare och sötare än en vanlig pannkaksmet.)
  2. Stek i plättlagg med fläskaflott och smör i varm panna som sedan vrids ner.
  3. Plättorna skall vara gyllenbruna, frasiga och smöriga.

Kanelgrädde

  1. Vispa grädden och tillsätt kanel och socker.
  2. Servera 2 plättar per person tillsammans med lingon och en klick grädde.