Pilaff med fetaostbakad laxfilé

Pilaff med fetaostbakad laxfilé
Foto: Paulina Westerlind
Sanna Ehdin
Sanna Ehdin

Pilaff med fetaostbakad laxfilé

Av: Sanna Ehdin

Från: Sannas Matbok

13 ingredienser

WHO rekommenderar att vi äter fisk minst tre gånger i veckan.

Den här laxen är även god till frukost med rårivna mörötter och äpple. Du kan lägga laxbitar i en skål varm misosoppa och det bli en måltid.

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé, helst ekologiskt odlad
  • havssalt
  • 1,5 dl råris
  • 0,5 msk kokosolja
  • 1 piri piri
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 2 sötpotatisar (med orangefärgat kött)
  • 100 g fetaost
  • 0,5 dl färska örter, hackade (t ex dill, gräslök, rucola, basilika)
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 0,5 citron
  • ev olivolja

Gör så här

  1. Skälj riset noga. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs riset med piri-piri. Slå på grönsaksbuljong och låt riset puttra sakta i 20 minuter.
  2. Skala och skär under tiden sötpotatisen i centimeterstora bitar. Lägg ner dem i riset och koka i 15 minuter till eller tills riset är färdigt.
  3. Under tiden sätts ugnen på 120 grader. Putsa laxen så att den är benfri och lägg den på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt med skinnsidan nedåt.
  4. Strö på lite havssalt och baka den i ugnen i cirka 20 minuter. När laxen tillagas i låg ugnsvärme blir den saftig, men den bör inte stå inne längre tid än vanligt.
  5. När riset är färdigt smulas fetaosten ner och blandas samman med de färska örterna. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg upp en sked rispilaff på varje tallrik tillsammans med en bit lax. Pressa citronsaft över och ringla gärna en god olivolja över.