Maxims päronpaj

Maxims päronpaj
Foto: Helene Toresdotter
Sanna Töringe
Sanna Töringe

Maxims päronpaj

Av: Sanna Töringe

Från: Vintermat

16 ingredienser

Den blir både god och vacker, denna paj. Gör man den tidigare på hösten kan man garnera med björnbär. /Sanna Töringe

Ingredienser

  • 3-4 päron, helst så många man får plats med
  • 6 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 citron, saften

Mördeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg
  • 2 tsk mjölk

Mandelkräm

  • 150 g sötmandel
  • 1 ägg
  • 1,5 dl florsocker
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 msk potatismjöl
  • 0,5 citron, det rivna skalet
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Skala päronen och halvera dem. Ta också bort skaft och kärnhus.
  2. Koka vatten med socker och citron.
  3. Lägg i päronhalvorna. Koka dem halvmjuka. Ta upp och låt rinna av.

Mördeg

  1. Blanda ingredienserna till mördeg.
  2. Låt vila en timme i kylskåp.
  3. Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar kant.
  4. Ställ in formen i frysen i fem minuter. Är man noga kan man också smörja en bit folie och lägga runt kanten, för att vara säker på att den inte trillar ner. Grädda 15 minuter i 200 gradig varm ugn.

Mandelkräm

  1. Skålla under tiden mandeln, skala och mal den. Det går bra i matberedare.
  2. Rör ägg, socker och smör fluffigt. Det går också bra i matberedare.
  3. Blanda ner mandeln, mjölet, citronskalet och grädden.
  4. Bred ut krämen i det förbakade mördegsskalet.
  5. Tryck ner päronhalvorna i mandelkrämen.
  6. Grädda pajen i 20-30 minuter.
  7. Pudra gärna pajen med lite extra florsocker.
  8. Ät den kall med crème fraiche eller vispgrädde till.