Skala päronen och halvera dem. Ta också bort skaft och kärnhus.
Koka vatten med socker och citron.
Lägg i päronhalvorna. Koka dem halvmjuka. Ta upp och låt rinna av.
Mördeg
Blanda ingredienserna till mördeg.
Låt vila en timme i kylskåp.
Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar kant.
Ställ in formen i frysen i fem minuter. Är man noga kan man också smörja en bit folie och lägga runt kanten, för att vara säker på att den inte trillar ner. Grädda 15 minuter i 200 gradig varm ugn.
Mandelkräm
Skålla under tiden mandeln, skala och mal den. Det går bra i matberedare.
Rör ägg, socker och smör fluffigt. Det går också bra i matberedare.
Blanda ner mandeln, mjölet, citronskalet och grädden.
Bred ut krämen i det förbakade mördegsskalet.
Tryck ner päronhalvorna i mandelkrämen.
Grädda pajen i 20-30 minuter.
Pudra gärna pajen med lite extra florsocker.
Ät den kall med crème fraiche eller vispgrädde till.