Bendts lamm

Bendts lamm
Foto: Helene Toresdotter
Sanna Töringe
Sanna Töringe

Bendts lamm

Av: Sanna Töringe

Från: Vintermat

11 ingredienser

Detta recept kan man inte misslyckas med. Den låga värmen och långa tiden i ugnen ger mört kött. Men det blir också helt genomstekt, så alla som gillar rosa lammstek fårvälja ett annat tillagningssätt. Man kan öka på mängden potatis och ha en stor stek med ben, då ökar man på vätskan lite och låter alltsammans vara inne i ugnen lite längre. Är det fin färsk ekologisk höstpotatis behöver den inte skalas. /Sanna Töringe

Ingredienser

portioner
  • 1 kg potatis
  • 1 lammstek [ca 1 kg]
  • salt
  • peppar
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 3 dl oxbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • färsk rosmarin (gärna också timjan)
  • ev 1 röd chilifrukt
  • ev 2 stjälkar stjälkselleri
  • 3 dl vitlök (klyftor)

Gör så här

  1. Skala potatisen, skär den i skivor och lägg i en ugnsfast form.
  2. Salta och peppra steken.
  3. Är den benfri ska man bryna den runt om så att den får fin färg.
  4. Lägg sedan lammet över potatisen.
  5. Häll på vin, grädde, buljong och grovt skurna örter. Om du vill, även strimlad, kärnfri chili och några stjälkar bladselleri.
  6. Skala och skiva vitlöken, det kan vara ännu fler klyftor, och lägg i formen.
  7. Sätt in i 170°varm ugn i 2–3 timmar.
  8. Till en större stek med ben ska man till en början ha högre värme i ugnen, 225° i ca 15 minuter, för att steken ska få färg. Sänk sedan värmen till 170°och låt köttet stå inne i ca 3 timmar.