Helstekt rostbiff med fetagrönsaker

Helstekt rostbiff med fetagrönsaker
Foto: Per Ranung
Sara Begner
Sara Begner

Helstekt rostbiff med fetagrönsaker

19 ingredienser

2h 20 min

En härligt mör rostbiff som tillagas tillsammans med fräscha grönsaker och fetaost. Den blir snabbt en favorit under familjemiddagen! Receptet är hämtat ur boken Laga mat tillsammans.

Låt rostbiffen bli rumstempererad innan du bryner den, använd en stektermometer och låt härligheten vila en stund innan servering = en sjukt god rostbiff. /Sara Begner

Här hittar ni fler recept ur boken Laga mat tillsammans

Ingredienser

portioner

Rostbiff

  • 2 msk flingsalt
  • 1,5 msk paprikapulver
  • 2 msk rosépeppar, stött
  • 2 msk färsk rosmarin, hackad
  • 4 klyftor vitlök, pressade
  • 1,8 kg rostbiff
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, oskalade
  • kvist rosmarin

Fetagrönsaker

  • 1 zucchini, skivad
  • 3 tomater, i bitar
  • 2 rödlökar, klyftad
  • 2 röda paprikor, i bitar
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt
  • peppar
  • 300 g fetaost, smulad
  • färska örter (t ex färsk timjan, rosmarin eller oregano)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Blanda salt, paprikapulver, peppar, rosmarin och vitlök.
  3. Klappa in hela köttbiten med kryddblandningen.
  4. Låt en stekpanna bli riktigt het.
  5. Lägg i smör och olja och bryn rostbiffen runt om.
  6. Lägg biffen i en långpanna.
  7. Lägg oskalade vitlöksklyftor och rosmarin runt steken.
  8. Stek biffen i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 58 grader, det tar cirka 2 timmar.
  9. När det är cirka 30 minuter kvar: Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olja, salta och peppra.
  10. Fördela fetaost och örter på grönsakerna.
  11. Ställ plåten högt i ugnen och höj värmen till 200 grader.
  12. Du kan också lägga grönsaker och ost runt om biffen och höja värmen.
  13. Blanda oliver i grönsakerna.
  14. Pressa eventuellt ut vitlöken ur skalen och blanda ner i grönsakerna.