Savarin med fläder och kokoschantilly

koket.se
Savarin med fläder och kokoschantilly
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Savarin med fläder och kokoschantilly

13 ingredienser

5 h

Savarin är en mjuk kaka gjord med briochedeg som efter gräddning dränks i en söt lag. Här öser du fläderblomssaft över kakan och spritsar den sen med en fluffig kokos- och gräddkräm, också kallad chantilly.

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

Briochedeg

  • 275 g ägg [5 st]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 10 g jäst
  • 5 g salt
  • 350 g vetemjöl special
  • 325 g smör, rumsvarmt
  • 1 l fläderblomssaft
  • kokoschantilly
  • 250 g kokosgrädde
  • 250 g vispgrädde
  • 30 g florsocker
  • 1 vaniljstång
  • 50 g riven kokos, rostad

Gör så här

  1. Vispa upp ägg, socker och jäst med hälften av vetemjölet i ca 5 minuter.
  2. Tillsätt resten av mjölet och saltet och knåda tills degen går ihop. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.
  3. Arbeta in det rumsvarma smöret och låt vila ytterligare 30 minuter.
  4. Lägg degen i en väl smord sockerkaksform. Låt jäsa i 1-2 timmar tills den precis når formens kant.
  5. Sätt ugnen på 170 grader.
  6. Grädda ca 45-60 minuter. Låt svalna minst 2 timmar. Stjälp upp briochen på ett galler.

Kokoschantilly

  1. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Vispa ihop vaniljfrön med florsocker, vispgrädde och kokosgrädde till en spritsbar konsistens. Fyll en spritspåse med valfri tyll med blandningen.

Montering

  1. Lägg briochen i en bunke och häll över flädersaften tills briochen är helt dränkt.
  2. Ös hela tiden med saften som är i bunken. Avsluta med att försiktigt lyfta över den nu dränkta briochen på ett uppläggningsfat.
  3. Dekorera med spritsad kokoschantilly och rostad kokos.