Ost med morot och havtornscurd

Ost med morot och havtornscurd
Foto: TV4
Katja Palmdahl
Katja Palmdahl

Ost med morot och havtornscurd

Av: Katja Palmdahl

Från: Kockarnas kamp

14 ingredienser

En dessert med ost Bergaguld från Påverås gårdsmejeri serverad med rostad morot och sötsyrlig havtornscurd.

Ingredienser

portioner
  • ost (Bergaguld)

Havtornscurd

  • 100 g havtornspuré
  • 0,5 tsk färsk ingefära, finriven
  • 50 g strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 ägg
  • 75 g smör, mjukt

Morot

  • 4 morötter, små

Rostad mandel med granskott

  • 2 dl sötmandel
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk smör
  • honung
  • flingsalt
  • 1 msk granskott, brutna (eller lite hackad rosmarin)

Gör så här

Havtornscurd

  1. Lägg havtorn, ingefära, socker, äggula och ägg i en tjockbottnad kastrull. Vispa till en kräm på medelhög värme. Häll över i en bunke och vispa ner smöret. Låt kallna.

Morot

  1. Grilla eller råstek i panna. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.

Rostad mandel med granskott

  1. Rosta mandel i het panna. Tillsätt socker, smör och honung snabbt och låt karamellisera. Häll upp nötterna på bakplåtspapper och salta.Nä r de kallnat hackas de grovt och blandas med granskott.

Servering

  1. Lägg en bit Bergaguld på en tallrik. Doppa moroten i havtornscurd och strö på mandel. Njut!