En dessert med ost Bergaguld från Påverås gårdsmejeri serverad med rostad morot och sötsyrlig havtornscurd.
Ingredienser
ost (Bergaguld)
Havtornscurd
100 g havtornspuré
0,5 tsk färsk ingefära, finriven
50 g strösocker
2 äggulor
2 ägg
75 g smör, mjukt
Morot
4 morötter, små
Rostad mandel med granskott
2 dl sötmandel
1 tsk strösocker
1 tsk smör
honung
flingsalt
1 msk granskott, brutna (eller lite hackad rosmarin)
Gör så här
Havtornscurd
Lägg havtorn, ingefära, socker, äggula och ägg i en tjockbottnad kastrull. Vispa till en kräm på medelhög värme. Häll över i en bunke och vispa ner smöret. Låt kallna.
Morot
Grilla eller råstek i panna. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
Rostad mandel med granskott
Rosta mandel i het panna. Tillsätt socker, smör och honung snabbt och låt karamellisera. Häll upp nötterna på bakplåtspapper och salta.Nä r de kallnat hackas de grovt och blandas med granskott.
Servering
Lägg en bit Bergaguld på en tallrik. Doppa moroten i havtornscurd och strö på mandel. Njut!