Schackrutebullar

koket.se
Schackrutebullar
Foto: TV4

Schackrutebullar

19 ingredienser

30 min + jäsning

Nathalie Rundström gästar Nyhetsmorgon och bakar festliga bullar som liknar schackrutor!

Se Nathalie Rundström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats

Vetedeg

  • 199 g vatten
  • 215 g ägg [ca 2 ägg]
  • 754 g vetemjöl
  • 61 g strösocker
  • 53 g brunt farinsocker
  • 11 g salt
  • 31 g jäst
  • 100 g smör (nr 1)
  • 128 g smör (nr 2)

Kakaodeg

  • 30 g vatten
  • 20 g kakao

Fyllning

  • 150 g smör
  • 75 g mandelmassa
  • 25 g florsocker
  • 10 g majsstärkelse
  • 5 g kakao
  • 3 g vaniljsocker

Sockerlag

  • 100 g vatten
  • 100 g strösocker

Gör så här

Vetedeg

  1. Kör ihop allt förutom smör nr 2 i ca 4 minuter i matberedare med vinge, klicka i smör nr 2 lite i taget och kör i ca 4 minuter till. Öka sedan hastigheten och kör ytterligare 7 minuter till.

Kakaodeg

  1. Blanda ihop kakao och vatten till det blivit en smet.
  2. Dela upp den färdiga vetedegen i 2 bitar. Blanda in kakaosmeten i den ena vetedegen tills du har en jämnt brun chokladdeg.

Fyllning

  1. Blanda allt till fyllningen (förutom vaniljsocker och kakao) till en jämn smet.
  2. Blanda hälften av fyllningen med kakao och den andra hälften med vaniljsocker.

Sockerlag

  1. Koka upp allt i en kastrull och låt svalna innan användning.

Utbakning

  1. Nu är det dags att göra bullarna. Blanda allt förutom vaniljsocker och kakao till en jämn smet.
  2. Fördela smeten till 2 degar och blanda i kakao i den ena och vaniljsocker i en av de två.
  3. Lägg båda degarna i kylen plastade tills dem blivit kalla innan du formar för enklare arbete.
  4. Kavla ut vetedegen och smeta på mandelmassefyllning. Vik fyrslag, kavla och skär remsor av degen.
  5. Upprepa samma process med chokladdegen och chokladfyllningen.
  6. Nu har du remsor i vetedeg och chokladdeg.
  7. Snurra ihop bullarna till schackrutor (se klippet hur du gör).
  8. Jäs på plåt under handduk i ca 1,5 timme.

Gräddning

  1. Grädda bullarna på 170 grader ca 12-15 minuter eller tills de fått fin färg.

Efter gräddning

  1. Pensla de färdiga bullarna med sockerlagen för fin glans.
  2. Njut sedan av bullarna med ett glas mjölk.