Skrubba apelsinerna och skär bort det yttersta av skalet (inte det vita). Strimla skalet fint.
Skär bort skalet och allt det vita från blodgrapen. Finhacka grapen och pressa apelsinerna. Späd med vatten tills det blir 4 dl fruktkött och saft totalt.
Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Koka ihop vaniljstång, apelsinsaft, apelsinskal och grape på medelhög värme i ca 5 minuter.
Tillsätt socker och koka under omrörning 10 minuter. Skumma av, låt svalna och häll upp i väl rengjorda glasburkar.
Scones
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Tärna smöret. Nyp ihop med de torra ingredienserna så att det fördelas jämnt. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg.
Klicka ut degen i 6 delar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 15 minuter. Låt svalna något innan servering.