Senaps-"sill" på aubergine

Senaps-sill på aubergine
Foto: Linus Hallgren
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Senaps-"sill" på aubergine

10 ingredienser

25 m

Auberginesill är något som lurar hela släkten varje gång. Konsistensen är så lik sill att man börjar undra om sill kanske ändå egentligen är aubergine. Använd vilken krämig sås eller simmig lag som helst och kör på som vanligt. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Välkommen till vegoriket.

Ingredienser

portioner bufféportioner
  • 1 aubergine, ca 300 g
  • 0,5 dl skånsk senap
  • 0,5 dl senap
  • 0,5 dl rörsocker
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 knippe dill, finhackad
  • 1 dl purjolök, fint strimlad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skala auberginen och skär den i mindre bitar.
  2. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten och låt auberginebitarna sjuda i ca 2 minuter. De får inte bada för
  3. länge, då blir de alldeles för mosiga.
  4. Häll bort vattnet och skölj auberginebitarna i kallt vatten. Pressa sedan ut så mycket vatten som möjligt ur dem.
  5. Rör ihop de två senapssorterna, rårörsocker, rapsolja, vinäger, finhackad dill, strimlad purjolök, salt och svartpeppar i en skål. Vänd ner auberginen och du har din alldeles egna auberginesill med senap.