Senapsbakad och ölkokt saltrulle

Senapsbakad och ölkokt saltrulle
Foto: Fredrik Persson

Senapsbakad och ölkokt saltrulle

Av: Tolånga gård

16 ingredienser

3 dygn

Saltrulle kokt i öl och sedan griljerad med senap är ett spännande komplement till den klassiska julskinkan.

Ingredienser

portioner8 - 10 bufféportioner

Saltrulle

  • 1,5-2 kg hel nötrulle
  • 0,5 dl nitritsalt
  • 1 msk strösocker
  • 1 l vatten

Öllag

  • 0,5 l öl
  • 0,5 l vatten
  • 1 gul lök, klyftad
  • 3 klyftor vitlök, krossade
  • 2 msk senap
  • 3 cm ingefära, krossad

Griljering

  • 2 msk grovkornig senap
  • 2 msk äppelmos
  • 0,5 citron, skal från
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 1 äggula
  • 1 msk olivolja

Gör så här

Saltning

  1. Blanda ihop salt, socker och vatten så det löser upp sig.
  2. Bind upp rullen och lägg i en påse, häll på rimlagen och sug ut luft och knyt igen. Lägg i kylskåp och låt rimma 2-3 dagar.

Öllag

  1. Koka upp öl, vatten, lök, vitlök, senap och ingefära, sjud i 5 minuter.
  2. Lägg i rullen och lägg på lock, sjud på medelhög värme i 3-4 timmar.
  3. Ta av från värmen och låt rullen svalna i lagen. Låt gärna ligga över natten.

Griljering

  1. Blanda samman senap, äppelmos, cironskal, vitlök, äggula och olivolja.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Ta upp rullen ur lagen och lägg på ugnsgaller med plåt under.
  4. Pensla med senapsblandning och sätt in i ugnen ca 10-15 minuter, eller tills senapsgriljeringen fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
  5. Servera på en skiva vörtbröd med exempelvis lite grädd- och lökkokt svartkål och syltad rödlök.