Sesambakad lax med ljummen nudelsallad

koket.se
Sesambakad lax med ljummen nudelsallad
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Sesambakad lax med ljummen nudelsallad

14 ingredienser

30 min

Hälsosam och otroligt god rätt med lax i ugn. Till serveras en smakrik sojasås och en krispig nudelsallad med färgstarka grönsaker. Perfekt vardagsrätt när middagen ska gå ett kick. 

Tips! Shiratakiinudlar är en asiatisk nudelsort som innehåller väldigt lite kolhydrater.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 700 g laxfilé
  • 0,5 citron, pressad juice

Sås

  • 1 dl japansk soja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk honung
  • 2 msk mörk sesamolja

Nudelsallad

  • 400 g shiratakinudlar (eller 200 g glasnudlar)
  • 250 g broccoli
  • 2 morötter
  • 3 salladslökar
  • 1 röd chilifrukt
  • ca 200 g böngroddar
  • neutral matolja, till stekning
  • 2 msk vita sesamfrön, rostade

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen.
  2. Sätt ugnen 150 grader.
  3. Lägg laxen i en liten ugnsform. Pressa över citron och pensla sedan generöst med såsen. Spara resterade sås till nudelsalladen. Strö över hälften av sesamfröna. Tillaga i ugnen, ca 20 minuter (eller 125 grader om du vill ha lågtempad, saftig lax).
  4. Skölj nudlarna väl och låt rinna av i durkslag. Använder du glasnudlar tillagar du dem enligt anvisning på förpackningen.
  5. Bryt små broccolibuketter av broccolin och skär stammen i tunna skivor. Hyvla morötterna med en potatisskalare och skiva salladslök samt chili i tunna skivor.
  6. Fräs broccoli på hög värme i någon minut till den blir spänstig. Lägg nudlarna i pannan och en skvätt av såsen och låt steka i 1 minut under omrörning. Dra av från värmen och tillsätt hyvlade morötter, salladslök, chili och böngroddar. Häll på resterande sås och vänd runt.
  7. Servera laxen med den ljumma nudelsalladen.