Sesamglaserad lax med limemarinerade grönsaker

sesamglaseradd lax
Foto: Jakob Fridholm
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Sesamglaserad lax med limemarinerade grönsaker

18 ingredienser

30 min

"Grönsakerna tillagas inte, men mjuknar lite och får härlig smak av marinaden – utan att förlora sin krispighet. Superfräsch sommarmat!" /Mattias

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer (med skinn) [à ca 170 g]
  • salt
  • olivolja

Sesamglaze

  • 0,5 dl japansk soja
  • 2,5 msk strösocker
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk sesamfrön

Lime- och koriandermarinerade grönsaker

  • 100 g purjolök
  • 100 g morot
  • 100 g rödkål
  • 100 g vaxbönor
  • 100 g haricots verts
  • 70 g mungbönor
  • 3 limefrukter, pressade
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk neutral olja
  • 1 dl färsk koriander, hackad
  • flingsalt

Gör så här

  1. Börja med sesamglazen: Lägg samtliga ingredienser förutom sesamfröna i en kastrull. Koka i 5 minuter tills ca 1/3 återstår av glazen. Lägg ner seamfröna och låt glazen svalna.

SalladAnsa och strimla purjolöken. Skala och finstrimla moroten. Strimla kålen. Snoppa och dela bönorna på längden.

  1. Blanda limesaft, sesamolja, olja och koriander till en marinad och låt grönsakerna marinera i ca 15 minuter före servering. Smaka av med flingsalt.

Lax

  1. Salta laxen och gnid in den med olivolja. Lägg laxen med köttsidan nedåt på direkt värme i ca 2 minuter. Vänd den sedan och grilla i ytterligare ca 2 minuter tills kärntemperaturen är ca 40°.
  2. Pensla laxen med sesamglazen och lyft därefter av den från grillen. Servera laxen genast till de marinerade grönsakerna.