Sesampanerad lax med ponzumajonnäs och krispig sallad

POPULÄRT
koket.se
Sesampanerad lax med ponzumajonnäs och krispig sallad
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Sesampanerad lax med ponzumajonnäs och krispig sallad

18 ingredienser

30 min

Fantastiskt god laxrätt med japanska smaker. Panerad lax serveras med ponzumajonnäs och en krispig sallad.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner

Ponzumajonnäs

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 limefrukt, rivet skal och pressad saft
  • 1 msk japansk soja
  • 2 tsk färsk ingefära, riven

Sallad

  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk gochugaru (koreanskt chilipulver)
  • 10 cm rättika
  • 0,5 gurka
  • 3 salladslökar
  • 1-2 krukor krispsallad

Lax

  • 4 laxfiléer, à 150 g
  • 2 msk japansk soja
  • 4 msk sesamfrön, vita och svarta
  • neutral rapsolja, till stekning

Gör så här

Ponzumajonnäs

  1. Blanda ihop allt till majonnäsen. Ställ åt sidan.

Sallad

  1. Banda ihop soja, sesamolja, risvinäger, socker, vitlök och gochugaru till en salladsdressing.
  2. Skär rättika och gurka i stora kuber. Skär kripsalladen.
  3. Skiva salladslök, den vita delen ska blandas i salladen och den gröna sparas till garnering.
  4. Lägg alla grönsaker i en skål och häll på dressingen och vänd runt precis vid servering.

Lax

  1. Pensla laxen med soja, vänd sedan i sesamfrön.
  2. Stek på medelvärme i 2-3 minuter per sida.
  3. Fördela salladen på tallrikar, lägg på ponzumajonnäs och en bit lax. Toppa med gröna salladslöken. Servera genast!

Glöm inte att matsortera skal från rättika och ingefära för en mer hållbar matlagning, och njut av din sesampanerade lax. /Köket-redaktionen