Skala och tärna gul lök, jordärtskockor och stek i olivolja på låg värme i 15 minuter, helst under lock. Rör runt lite då och då.
Skala och riv eller hacka vitlök och tillsätt i stekpannan. Stek i 5 minuter till.
Tärna tomaterna i grova bitar och hacka chilin och lägg ner i pannan. Tillsätt kryddblandningen, harissa och paprikapuré. Häll i vatten och låt koka upp och låt sedan puttra på låg värme i cirka 15 minuter. Smaka av, salta eller peppra om det behövs.
Om du vill ha i Merguez (nordafrikansk lammkorv) dela den och lägg i stekpannan tillsammans med övriga ingredienser. Låt puttra i ytterligare 5 minuter.
Hacka koriander och blanda i. Spara lite till garneringen.
Precis innan servering, knäck i äggen. Var försiktig så att inte äggulan går sönder. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du knäcker i äggen. Sätt på lock och låt koka i några minuter på låg värme så att äggen blir klara.
Smula rikligt med labneh ost (feta går också bra) och toppa sedan med koriander och persilja.
Servera med varma khobz eller hemmagjorda tunnbröd och en tallrik hummus.