Nordafrikansk tomatgryta med smak av spiskummin. Här serverar Anja den med pocherade ägg och hemgjort tortillabröd. Perfekt att servera på brunchen eller som en god vardagsmiddag.
Ingredienser
Tortilla
300 g vetemjöl
3 dl vatten, kokande
1 tsk salt
2 msk neutral olja
Shakshuka
3 dl neutral olja
1 gul lök, i tunna halvmånar
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
2 schalottenlökar, i tunna ringar
2 klyftor vitlök, finhackade
500 g körsbärstomater, halverade
1 msk paprikapulver
0,5 msk malen spiskummin
0,5 tsk malen gurkmeja
0,5 g saffran
4 ägg
1 msk ättiksprit 12 %
1 kruka färsk koriander
salt
svartpeppar
Gör så här
Tortilla
Blanda alla ingredienser till en smidig deg, knåda 5 minuter.
Kavla ut till 16-20 lika stora "pannkakor".
Stek 1 minut per sida i en mycket het och torr stekpanna. Vira in bröden i en våt kökshandduk
Shakshuka
Sätt ugnen på 200 grader.
Heta upp 2 msk olja i en rymlig stekpanna. Fräs gul lök och paprika 3-4 minuter. Lägg i alla torra kryddor, fräs en minut.
Lägg i vitlök, låt fräsa med en minut till. Tillsätt tomaterna och 3 msk vatten. Salta, peppra och låt sjuda 5-7 minuter.
Sätt in pannan (om den tål ugnsvärme) i ugnen i ca 10 minuter. Annars lägg över shakshukan i en ugnsform form.
Pochera äggen genom att knäcka dem en och en i en kopp, värm upp 1 l vatten och 1 msk ättiksprit i en kastrull. När det börjar sjuda (ej koka) gör en virvel i vattnet med en sked, släpp försiktigt ett ägg i taget i vattnet och låt sjuda tills äggvitan blivit fast. Fiska upp försiktigt med en hålslev. Lägg över äggen på hushållspapper.
Värm 3 dl olja i en liten kastrull till 170 grader. Fritera schalottenlök tills den har blivit gyllene och slutat fräsa. Låt rinna av på hushållspapper. Salta direkt!
Servera shakshukan toppad med ett pocherat ägg, rostad schalottenlök och hackad koriander. Jättegott att lägga några skedar på en tortilla och äta som en taco.