Shepherd’s Pie med nötfärs

NYHET
Shepherd’s Pie med nötfärs
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Shepherd’s Pie med nötfärs

20 ingredienser

1 h

Den här klassiska och goda pajen med köttfärs och potatismos kan bli en perfekt rätt att bjuda på i helgen.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 600 g nötfärs (eller lammfärs)
  • 2 morötter
  • 150 g rotselleri, en liten bit
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 msk worcestersås (kan uteslutas)
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1,6 kg mjölig potatis
  • 2 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl pankoströbröd (eller ströbröd)
  • 2 msk persilja, hackad
  • olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Fräs lök och vitlök i en stor gryta med olja.
  2. Tillsätt färsen och bryn så att den får färg.
  3. Tärna morot samt rotselleri och tillsätt i grytan tillsammans med tomatpuré. Stek i 5 minuter.
  4. Tillsätt krossade tomater, vatten, worcestersås och timjan. Låt småkoka under lock i 1 timme.
  5. Ta av locket och koka i ytterligare 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  8. Pressa potatisen och vispa ihop med smör och mjölk till ett mos.
  9. Vispa sedan in äggulorna.
  10. Krydda med salt och peppar.
  11. Häll köttfärssåsen i en ugnsform.
  12. Toppa med potatismos.
  13. Baka i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  14. Ta ut och toppa med panko och persilja.
  15. Ringla över lite olivolja och strö över flingsalt.
  16. Baka i ytterligare 15 minuter.