Tre sorters sötebröd på en deg - Gifflar med kardemummakryddade dadlar, 3-in-1-bulle med pistage, mandelmassa och vaniljkräm samt Shireenbullar med jordgubbs- och myntakräm.
Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar
3-in-1-bulle med pistage, mandelmassa och vaniljkräm
100 g mandelmassa
100 g osaltat smör
0,5 dl strösocker
80 g pistagenötter
1 msk vaniljsocker
ca 50 g pistagenötter, grovhackade, till garnering
vaniljkräm (2/3 till jordgubbs- och myntkrämen nedan)
2,5 dl mjölk
5 dl grädde
1 vaniljstång
150 g äggula [7,5 st]
2,5 dl strösocker
60 g majsstärkelse
40 g smör
Shireenbullar med jordgubbs- och myntakräm
0,67 av ovanstående vaniljkräm
400 g jordgubbspuré
1,5-2 krukor mynta, bladen
2 dl strösocker
1 kruka mynta
smör, till pensling
Gör så här
Vetedeg
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölken. Degspadet ska vara 37 grader varmt.
Blanda i socker, kardemummakärnor, 2 ägg, salt och lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen tills den blir helt slät och elastiskt, ca 5-10 min. Låt jäsa under en bakduk i ca 30 min. När degen har jäst, dela den i tre.
Gifflar med kardemummakryddade dadlar
Hacka dadlarna i små bitar och stek i olja. Blanda med kardemumman. Rör till en slät smet.
Kavla ut degen till en cirkel, ca 35 cm i diameter och dela med hjälp av en pizzaskärare till åtta lika stora trianglar.
Tag lite av dadelsmeten och gör en liten avlång bit. Lägg dadeln på den bredaste delen av triangeln och rulla den inåt till en giffel.
Låt den jäsa en andra gång, ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Skjut in i ugnen i ca 6-8 min på 225 grader.
3-in-1-bulle med pistage, mandelmassa och vaniljkräm
Mal ner 80 g pistagenötter i en matberedare. Vispa mandelmassa, 100 g osaltat smör, 0,5 dl socker, malda pistagenötter och vaniljsocker till en slät kräm.
Gör en vaniljkräm genom att dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljfröna och stången. Blanda äggulorna, 2,5 dl socker och maizena tills det får en porös konsistens.
Blanda en liten del av mjölkblandningen ner i äggvispet och häll tillbaka allt i kastrullen. Låt sjuda i några minuter under kraftig omrörning.
När krämen har tjocknat, tag i från plattan och lägg i 40 g smör. Sila över i en bunke och låt kallna i kylskåp. Spara 2/3 av vaniljkrämen till jordgubbs- och myntakrämen.
Kavla ut degen till en rektangel. Bred ut pistage- och mandelkrämen och rulla och rulla in till en lång rulle. Della rullen efter önskemål och lägg i bullformar. Låt bullarna jäsa en andra gång i ca 20 min.
Pensla med uppvispat ägg, spritsa en liten klick av vaniljkrämen och strö över grovhackade pistagenötter. Skjut in i ugnen i ca 6-8 min på 225 grader.
Shireenbullar med jordgubbs- och myntakräm
Koka upp färska jordgubbar och 1,5-2 krukor myntablad till en krämig puré. Blanda 2/3 av ovanstående vaniljkräm med 200 g jordgubbs- och myntapuré. Sila krämen och låt stå i kylskåp.
Blanda socker och 1 kruka mynta i matberedare och strö på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 100 grader och låt myntasockret stå i ugnen i ca 10-15 min. Sila och låt stå.
Forma till ca 45-50 g stora bullar. Låt bullarna jäsa en andra gång, ca 20 min.
Pensla med uppvispat ägg, skjut in i ugnen i ca 6-8 min på 225 grader.
När bullar har fått svalna helt, spritsa in jordgubbs- och myntakrämen. Pensla med smält smör och doppa myntasocker