Shirley och Hannas skogsdröm

Shirley och Hannas skogsdröm
Foto: TV4
Shirley Clamp och Hanna Norman
Shirley Clamp och Hanna Norman

Shirley och Hannas skogsdröm

Av: Shirley Clamp och Hanna Norman

Från: Hela Sverige bakar

19 ingredienser

2 h

En naked cake med dacquoisebottnar, marängbottnar med hasselnötter, varvade med spritsad chokladtryffel och en smörkräm smaksatt med konjak och kaffe. Obs! Granskott omfattas inte av allemansrätten. Du måste därför fråga markägaren om lov innan du plockar.

Ingredienser

portioner

Hasselnötsdacquoise

  • 250 g hasselnötter
  • 300 g strösocker
  • 25 g majsstärkelse
  • 6 äggvitor, rumsvarma
  • salt (en nypa)
  • grön pastafärg (en droppe)

Chokladganache

  • 150 g mörk choklad 70 %
  • 100 ml grädde
  • 3 msk cognac (t ex Grönstedts Blå)
  • 1 msk kakao (till tryffelstenar)

Kaffesmörkräm

  • 1,5 dl ljust muscovadosocker [135 g]
  • 0,75 dl kaffe (starkt)
  • 6 äggulor [100 g]
  • 250 g osaltat smör, rumsvamrt
  • 1 krm salt

Kanderade grantoppar

  • 100 g granskott
  • 1 äggvita, uppvispad
  • 1 msk strösocker

Garnering

  • körsbär

Gör så här

Dacquoise

  1. Sätt ugnen på 130 grader varmluft.
  2. Rosta nötterna i stekpanna. lägg dem i en handduk och gnugga bort skalet.
  3. Kör i matberedare och hacka. Låt kallna.
  4. Rör i 100 g strösocker och majsstärkelse i nötterna.
  5. Häll äggvitorna i en helt ren skål, tillsätt saltet.
  6. Vispa i 2 minuter på medium hastighet tills de är skummiga.
  7. Höj hastigheten och lägg i resterande 200 gram socker, en matsked i taget. Vispa tills marängen är styv och bildar toppar.
  8. Vänd försiktigt ned nötblandningen i marängen med en slickepott.
  9. Bred ut till två jämna bottnar, ca 1-1,5 cm höga, på två plåtar. Du ska kunna skära ut tre rektanglar ca 15 x 10 cm.
  10. Ta gärna en klick nötmaräng och färga in grön färg och lägg på en av plåtarna. Detta blir ”mossa” till garneringen.
  11. Baka ca 30 minuter och öppna sedan ugnsluckan. När de är avsvalnade, ta ut och ta bort bakplåtspapperet.

Chokladganache

  1. Hacka chokladen fint.
  2. Hetta upp grädden, den behöver inte koka.
  3. Häll grädden och cognacen över chokladen och rör tills det smälter samman.
  4. Låt ganachen kallna (ej i kyl) innan montering och häll upp i spritspåse. Spara lite grann till små "stenar".

Kaffesmörkräm

  1. Koka socker och kaffe till 117 grader.
  2. Vispa sönder äggulorna och strila sakta kaffe-sockerlagen över dem under snabb vispning.
  3. Vispa på medelhastighet tills du får en fluffig kräm, tar ca 10 minuter.
  4. Vispa det rumstempererade smöret i en annan bunke tills det blir ljust och fluffigt.
  5. Tillsätt smöret lite i taget ner i äggsmeten medan du vispar på låg hastighet. Det finns en risk att smörkrämen skär sig om smöret har fel temperatur. Skulle det hända kan du pröva att försiktigt värma upp lite av smeten i en kastrull och sen hälla ner lite i taget i smörkrämen och vispa på låg fart tills krämen går ihop igen.
  6. Tillsätt till sist lite salt, ca 2 nypor, och vispa upp smörkrämen till en fluffig härlig kräm.

Kanderade granskott

  1. Pensla topparna med äggvita och doppa försiktigt i socker. Torka dem i ugnen på varmluft ca 80 grader i 3-5 minuter. Ta ut och låt fortsätta torka i rumstemperatur.

Tryffelstenar

  1. Forma stelnad ganache till ojämna små stenar och rulla i kakao.

Montering

  1. Spritsa ut ganachen på en av bottnarna. Tårtan skall bli ca 15 x10 cm i sin helhet. Lägg på nästa botten.
  2. Spritsa/bred ut kaffekrämen på nästa lager och bred ut jämnt.
  3. Lägg på översta bottnen

Garnering

  1. Spritsa toppar av kaffekräm. Toppa med granskott, grön marängmossa, tryffelstenar och körsbär. Kyl/frys för att tårtan skall gå att skära.