Shole zard

Shole zard
Foto: TV4
Maryam Madaresi
Maryam Madaresi

Shole zard

11 ingredienser

45 min

Shole zard är en tradionell efterrätt bestående av en vacker saffranpudding dekorerad med kanel och nötter. Använd gärna jasminris och inte basmatiris eller grötris för bästa resultatet. Blötlägg gärna även mandlarna i rosenvatten om du gillar smaken.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 dl jasminris
  • ca 15 dl vatten (beroende på vilket ris du använder)
  • 3-4 dl strösocker
  • 0,5 förp saffran [0,25 gram]
  • 30 g mandelsplitter
  • 1 msk rosenvatten (kan uteslutas)
  • 20 g smör (välj rapsolja för vegansk version)
  • 0,5 tsk malen kardemumma

Garnering

  • malen kanel
  • blandade nötter (eller sötmandel)
  • rosenblad

Gör så här

  1. Blötlägg gärna riset i kallt vatten ett par timmar innan tillagning.
  2. Sila riset och mätt upp vattnet. Koka upp ris och vatten utan lock på medelvärme. Ta bort skummet som flyter på ytan då och då.
  3. Tillsätt strösockret när riset är överkokt. Efter att du har tillsatt sockret kommer inte riset att bli mer kokt, så om du tillsätter sockret för tidigt kommer puddingen inte vara mjuk.
  4. Sänk värmen och koka i ca 15 minuter, rör om hela tiden så att det inte fastnar på botten.
  5. Lös upp saffran i 1 msk hett vatten och låt det stå i ett par minuter. Blanda sedan ner blandningen i riset.
  6. Blötlägg mandlarna i rosenvatten i 15 minuter.
  7. Blanda i kardemumman samt mandlarna och rör om.
  8. Sätt på locket lindat i en duk, sänk värmen ytterligare och låt stå på svag värme i ca 15 minuter.

Garnering

  1. Häll upp puddingen och dekorera med kanel, rosenblad och nötter.
  2. Desserten serveras ofta kall så låt den gärna svalna innan servering.