Shoyu ramen

koket.se
Shoyu ramen
Foto: TV4
Frida Ronge
Frida Ronge

Shoyu ramen

22 ingredienser

2 h

Shoyu ramen med citrus, svamp, silkestofu, ägg, spenat och rödlök blir en värmande och god rätt att njuta av i vinter.

Se Frida Ronge laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Svampbuljong

  • 2 l vatten
  • ca 150 g torkade shitakesvampar (eller annan torkad svamp)
  • 10 g kombu
  • 2 salladslökar
  • 10 cm färsk ingefära, skivad
  • 1,5 dl japansk soja
  • 4 msk yuzusaft
  • 1 citron, lite skal
  • 1 apelsin, lite skal
  • salt

Marinerad svamp

  • ca 0,5 dl soja
  • 3 msk risvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk ingefära
  • 1 stjärnanis
  • svamp, resterna från buljongen

Servering

  • 4 ägg (ekologiska)
  • 0,5 rödlök
  • 1 förp silkestofu [300 g]
  • 4 förp ramennudlar
  • 65 g spenat

Gör så här

Svampbuljong

  1. Koka upp svamp, kombu, lök och ingefära. Låt sjuda i ca 30 minuter.
  2. Stäng av värmen och låt stå och dra ett par timmar.
  3. Sila buljongen men spara ingredienserna till senare.
  4. Värm upp buljongen id servering och smaksätt med 6-8 msk soja, yuzusaft, skalet från citron och apelsin och eventuellt någon nypa salt.

Marinerad svamp

  1. Koka upp alla ingredienser utom svampen.
  2. Ta upp stjärnanisen, lägg i svampen och rör om ordentligt.
  3. Lägg bakplåtspapper på en plåt och grädda svampen i ugnen i ca 20 minuter på 180 grader eller tills svampen fått färg.

Servering

  1. Koka äggen i 6-7 minuter.
  2. Finhacka rödlöken.
  3. Tärna tofun i mindre bitar.
  4. Värm skålarna med varmt vatten och låt stå en stund.
  5. Koka nudlarna al dente.
  6. Häll sedan ut vattnet från skålarna och lägg i nudlarna.
  7. Häll buljongen över nudlarna (skalet från citrusfrukterna kan vara kvar) och toppa med resterande ingredienser.