500 g nötkött, skivad (t.ex. flankstek eller rostbiff)
lök
Rödkålssallad
1 silverlök, tunt skivad
400 g rödkål
1 knippe färsk mynta, grovhackad
1 msk sumak
1 citron, saften
3 msk olivolja
salt
peppar
Yoghurtsås
4 dl grekisk yoghurt
2-3 klyftor vitlök, pressade eller finhackade
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
0,5 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar
ev persilja, finhackad (eller koriander)
Råfriterade pommes
1 kg fast potatis
olja (till fritering)
salt
Servering
pitabröd (eller libabröd)
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader.
Marinad
Blanda olivolja, vitlök, spiskummin, paprikapulver, koriander, kanel, kardemumma, cayennepeppar, salt och peppar i en stor skål.
Shwarma
Lägg de skivade kycklinglåren och nötköttet i marinaden och se till att alla bitar är jämnt täckta.
Täck skålen och låt marinera i kylen i minst 2 timmar, helst över natten för bästa resultat.
Skär av ett lock på löken (låt skalet sitta kvar) och lägg ”locket” åt sidan. Lägg den större delen av löken med snittytan ner och stick ett spett rakt in i löken.
Trä sedan upp kyckling och köttet omlott på spettet. Avsluta med det skalade löklocket på toppen – det ger smak och blir en fin detalj!
Ställ hela spettet långt ner i ugnen och stek i ca 30 minuter. Ta ut och låt vila i 10 minuter.
Skär av köttet i tunna skivor längs spettet med en vass kniv, som man skär en riktig kebab.
Rödkålssallad
Mixa rödkålen i en sladdlös hackare och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Yoghurtsås
Blanda alla ingredienser i en skål.
Smaka av med salt och peppar.
Låt såsen vila i kylen i minst 30 minuter för att låta smakerna blanda sig ordentligt.
Råfriterade pommes
Skär potatisen i jämntjocka stavar.
Hetta upp olja till ca 175-180 grader i en kastrull eller fritös.
Fritera potatisstavarna i omgångar tills de är gyllenbruna och genomstekta, ca 3-4 minuter per omgång.
Använd en hålslev för att ta upp de friterade pommes fritesen och låt dem rinna av på hushållspapper för att avlägsna överflödig olja.
Strö över lite salt
Servering
Värm pitabröd eller libabröd.
Fyll de uppvärmda bröden med shawarma, pommes, sallad och sås.