Siffertårta

siffertårta
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Siffertårta

18 ingredienser

1,5 h

Att göra en tårta i sifferformat gör firandet extra roligt! Den här tårtan består av saftiga chokladbottnar, syrlig chokladfrosting och dekoration extra allt. /Camilla

En botten räcker till att göra 1 siffra med tre bottnar. Behöver du göra fler än en siffra behöver du alltså även göra fler bottnar. Bottnen är beräknad för en långpanna med måtten 30x40 cm. Frostingen räcker till 3 siffror.

Ingredienser

portioner bitar

Saftig chokladbotten

  • 75 g smör
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,5 dl strösocker

Chokladfrosting

  • 200 g mörk choklad
  • 200 g smör (rumsvarmt)
  • 600 g färskost
  • 0,5 krm salt
  • 2 dl florsocker

Topping

  • blandade bär
  • guldpulver (ätbart)
  • godis

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Täck din form med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret.
  3. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och ströocker, och sikta ner i smörblandningen. Vispa försiktigt till en slät smet för hand. Häll ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
  4. Låt din botten svalna helt innan du skär ut den i siffror. Lättast är att göra en mall för varje siffra på en kartong eller på hårdare papper som du klipper ut.

Frosting

  1. Grovhacka chokladen och smält den i micro eller över ett vattenbad. Låt svalna.
  2. Vispa upp smöret fluffigt. Tillsätt färskost och smält choklad. Vispa lite till. Ha i salt och florsocker och vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  3. Bre ett tunt lager frosting på tårtbrickan/fatet så att den understa botten sitter stadigt. Spritsa ut chokladforstingen mellan bottnarna och dekorera med det du tycker om.