Bondbönor på portugisiskt vis

Bondbönor på portugisiskt vis
Foto: TV4
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Bondbönor på portugisiskt vis

11 ingredienser

30 min

Sallad med bondbönor (favabönor) och knaperstekt sidfläsk. Ett underbart sätt att tillaga bondbönor och ett spännande tillbehör till grillat kött eller fisk. Den som inte tycker om koriander kan använda dill, persilja eller gräslök istället.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp bacon (eller 125 g rökt sidfläsk) [140 g]
  • 2 msk olivolja (fruktig)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g bondbönor, spritade (färska, går att ersätta med frysta)
  • 1-2 dl vatten
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 3-5 droppar olivolja (några droppar)
  • 1 knippe färsk koriander

Till servering

  • citron, klyftor

Gör så här

  1. Koka upp bönorna och låt koka i någon minut – 4-5 minuter om bönorna är väldigt mogna och stora.
  2. Häll av bönorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Nyp hål i skalen på bönorna med nageln eller en liten kniv och tryck ut bönorna. Släng skalen. Använder du frysta bönor och skalen känns tunna så behöver du inte förvälla och skala bönorna utan kan gå direkt på steg 3.
  3. Strimla baconet och hacka lök och vitlök fint.
  4. Stek baconet gyllenbrunt, sänk värmen och stek löken tillsammans med bacon och olivolja tills den mjuknar och blir genomskinlig. Blanda ner vitlöken och låt den fräsa med några ögonblick.
  5. Häll i bönorna och vatten så att det precis täcker.
  6. Koka bönorna mjuka utan lock, med färska bönor tar det ca 3 minuter, med frysta, ej förvällda bönor ca 12.
  7. Smaka av med salt och svartpeppar och blanda i rejält med hackad färsk koriander. Servera som tillbehör till grillad fisk eller som ensamrätt. Bjud citronklyftor till.