Sikromsgravad strömming

Sikromsgravad strömming
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sikromsgravad strömming

8 ingredienser

Har man inte tillgång till sikrom så går det också bra att använda löjrom eller gäddrom till denna gravade strömming, allt efter kassa och tillgång.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg strömming orensad (eller 600 g rensad)

Gravningslagen:

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 l vatten
  • 2 msk salt

Såsen:

  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil (eller crème fraiche)
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 100 g sikrom

Gör så här

  1. Rensa och skölj strömmingen. Ta ur ryggbenet och dra av skinnet.
  2. Blanda gravningslagen och lägg i strömmingen över natten. Rör om några gånger så att strömmingen blir jämnt gravad.
  3. Låt strömmingarna rinna av ordentligt. Blanda såsen och vänd ner strömmingen försiktigt. Efter ett par dygn i kylen är den färdigt att serveras, gärna med lite extra rom som garnering.