Gräddbräserad stekt salt sill med rödbetor och rödlök

Gräddbräserad stekt salt sill med rödbetor och rödlök
Foto: Magnus Skoglöf
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Gräddbräserad stekt salt sill med rödbetor och rödlök

12 ingredienser

Här får sillen sällskap av min favoritrotfrukt rödbetan. Servera som en härlig lunch där salt möter sött på ett trevligt sätt. Recept från boken Sill & strömming.

Ingredienser

portioner
  • 6 inläggningssillfiléer
  • 6 delikatessrödbetor
  • 2 rödlökar
  • olivolja
  • flingsalt
  • 4 msk ströbröd
  • 4 potatisar, kokta och skalade
  • smör, till stekning
  • 2 dl vispgrädde
  • malen kryddpeppar, nymald
  • 1 bit färsk pepparrot, riven
  • dillvippa

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skala och dela rödbetor och lök.
  3. Lägg dem på en plåt, ringla olivolja över och toppa med lite flingsalt.
  4. Rosta i ugnen i cirka 15 minuter – de ska inte bli för mjuka.
  5. Häll upp ströbrödet på en tallrik och vänd sillen på båda sidor i ströbröd.
  6. Stek sillen försiktigt i en panna med smör.
  7. Skär potatisen i skivor och lägg dem i en form.
  8. Lägg sillen ovanpå och slå grädden över. Krydda med lite nymald kryddpeppar.
  9. Sätt in formen i ugnen och låt stå i cirka 10 minuter så att allt blir lite krämigt.
  10. Ta ut formen och toppa med rödlök, rödbetor och riven pepparrot.
  11. Garnera med dill.