Hannas sommarlåda med ansjovis

Hannas sommarlåda med ansjovis
Foto: Magnus Skoglöf
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Hannas sommarlåda med ansjovis

11 ingredienser

40 m

En härlig låda med strömming, ansjovis och potatis som Hanna Wiik-Hansen, kallskänkschef på Långbro, ofta gör till sommarens luncher i Sörmland. Recept från boken Sill & strömming.

Ingredienser

portioner
  • 400 g strömmingsfilé
  • 6-8 potatisar, kokta och kalla
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • salt
  • vitpeppar, nymald
  • 1 msk gräslök, finskuren
  • dill, till garnering

Gör så här

  1. Smörj en ugnsfast form med smör. Skiva potatisen i en halv centimeter tjocka skivor.
  2. Täck formens botten med potatis.
  3. Skala löken, dela den i två halvor och skiva den fint.
  4. Fräs löken i smör på låg värme utan att den får färg. Lägg ut löken på potatisen i ugnsformen.
  5. Skär bort ryggbenet på strömmingen och rulla ihop den med skinnsidan inåt.
  6. Ställ rullarna på högkant och täck cirka två tredjedelar av ugnsformen – börja i mitten och fortsätt utåt.
  7. Blanda grädde, mjölk, ansjovisspad och ägg. Smaksätt med salt och peppar.
  8. Värm ugnen till 175 grader.
  9. Grovhacka ansjovisen och strö ut den över löken, runt strömmingen. Slå på vätskan. Grädda i cirka 25 minuter tills lådan fått fin färg.
  10. Garnera med gräslök och dillvippor och servera direkt.