Sillinläggning

Sillinläggning
Foto: Tv4
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Sillinläggning

13 ingredienser

3 dygn

Har du testat att lägga in din egen sill? Om inte så är det dags nu med det här enkla och smidiga receptet!

Ingredienser

portioner sats
  • ca 10 sillfiléer, saltad

Ättikslag

  • 3 dl ättiksprit 12 %
  • 6-7 dl strösocker
  • 9 dl vatten

Förslag på smaksättning

  • 1 morot, skalad och skivad
  • 1 rödlök, skalad och skivad
  • 1 gul lök, skalad och skivad
  • 1 bit purjolök, sköljd och strimlad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 stjärnanis
  • 4 hela nejlikor
  • 2 lagerblad

Gör så här

Steg 1

  1. Hel saltad sillfilé spolas i kallt vatten i ca 6–8 timmar, eller så lägger man dem i en bunke med vatten i kylen över natten. Detta gör man för att minska sältan.

Steg 2

  1. Trimma sillfiléerna om det behövs, det vill säga kantskär dem lite på ryggen och eventuellt buken. Lösa delar ska putsas bort.
  2. Sillfiléerna ska sedan läggs hela i en lag bestående av ättika, socker och vatten i ca 2–3 dygn.
  3. Det går att gå från steg 1 till 3 om man behöver, och förlänga tiden, men sillen blir bättre av alla 3 steg.

Steg 3

  1. Ta upp sillen och skär den i bitar.
  2. Lägg ner sillen i ny lag (för att få sillen fastare och fräschare) och låt marinera i minst 1 dygn.

Förslag på smaksättning

  1. Häll av den gamla lagen och tillsätt ny.
  2. Tillsätta exempelvis tunt skivad morot eller rödlök som du lagt i samma lag. Även gul lök, purjolök och olika kryddor är gott att smaksätta med.