Hel saltad sillfilé spolas i kallt vatten i ca 6–8 timmar, eller så lägger man dem i en bunke med vatten i kylen över natten. Detta gör man för att minska sältan.
Steg 2
Trimma sillfiléerna om det behövs, det vill säga kantskär dem lite på ryggen och eventuellt buken. Lösa delar ska putsas bort.
Sillfiléerna ska sedan läggs hela i en lag bestående av ättika, socker och vatten i ca 2–3 dygn.
Det går att gå från steg 1 till 3 om man behöver, och förlänga tiden, men sillen blir bättre av alla 3 steg.
Steg 3
Ta upp sillen och skär den i bitar.
Lägg ner sillen i ny lag (för att få sillen fastare och fräschare) och låt marinera i minst 1 dygn.
Förslag på smaksättning
Häll av den gamla lagen och tillsätt ny.
Tillsätta exempelvis tunt skivad morot eller rödlök som du lagt i samma lag. Även gul lök, purjolök och olika kryddor är gott att smaksätta med.