Sjötunga på spenat med sauce morney och havskräftor

Sjötunga på spenat med sauce morney och havskräftor
Foto: TV4
Charlotta Sturnegk
Charlotta Sturnegk

Sjötunga på spenat med sauce morney och havskräftor

Av: Charlotta Sturnegk

Från: Sveriges mästerkock

16 ingredienser

60 m

Rullader på sjötunga ovanpå en bädd av spenat, gratinerade med ost. Hur härligt låter inte det? Serveras med tornerad potatis och dillfrästa kräftstjärtar!

Ingredienser

portioner
  • 3 msk smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl, alt maizenaredning
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • salt
  • peppar
  • 400 g bladspenat
  • smör, till stekning
  • muskot, riven
  • ca 600 g potatis
  • 800 g sjötunga (rödtunga eller gösfilé går också bra)
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 12 havskräftstjärtar, råa
  • gräslök
  • fänkålsdill

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  2. Smält 3 msk smör i en kastrull. Värm under tiden upp mjölken på låg temperatur i en annan kastrull. Värm tillsden precis tänker koka, se till att den inte bränner i botten.
  3. Tillsätt mjölet i smöret och låt det fräsa en stund. Häll på den kokande mjölken och vispa till en slät sås. Smula ner buljongen och krydda med peppar, låt sjuda ca 5-6 minuter.
  4. Fräs spenaten i smör och krydda med salt och riven muskotnöt. Lägg spenaten i en ugnsfast form.
  5. Skala potatisen och forma med en skalkniv rundade klyftor. Koka i en kastrull med saltat vatten.
  6. Smält smör i en panna på låg värme. Salta på fiskfiléerna och rulla dem till rullader. Lägg ner fisken i smöret och tillsätt vinet och snurra rullarna ett varv, tills yttersidan fått vit färg. Häll spadet från fisken i såsen.
  7. Lägg rulladerna på spenaten i formen, häll på sås, täck med parmesanosten o gratinera i ugn 10 minuter tills de fått fin färg.
  8. Fräs kräftstjärtarna med gräslök och fänkål i någon minut. Salta och peppra.
  9. Servera rulladerna med kräftstjärtarna och den kokta potatisen.