Skaldjur i Sha-Bang-sås

koket.se
Skaldjur i Sha-Bang-sås NY
Foto: Markiz Tainton
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Skaldjur i Sha-Bang-sås

28 ingredienser

30 m

Servera den här festliga skaldjursrätten familjestil där alla kan plocka skaldjur och tillbehör direkt från fatet. Den fräscha smaken från lime och koriander kommer att ge en uppfriskande touch till den klassiska Sha-Bang-såsen.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Skaldjur

  • 500 g skalade räkor, med stjärten kvar
  • 500 g havskräftor
  • 500 g kräftor, kokta och halverade (färdigkokta går också bra)

Tillbehör

  • 3-4 majskolvar, delade i halvor
  • 300 g potatis, små och kokta (gärna med skalet på)

Sha-Bang-sås

  • 200 g osaltat smör
  • 6-8 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk Old Bay kryddmix (se recept nedan)
  • 2 msk citronpeppar
  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 1-2 msk cayennepeppar (justera efter smak)
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt (justera efter smak)
  • 1 dl kycklingbuljong (eller vatten)
  • 2 limefrukter, saften och zest från en av dem
  • 1-2 msk chilisås (t.ex. Sriracha)
  • 1 dl färsk koriander, finhackad

Servering

  • 1 knippe färsk koriander, grovhackad
  • limeklyfta

Old Bay kryddmix

  • 1 msk sellerisalt (viktig ingrediens)
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 0,5 tsk senapspulver
  • 0,5 tsk malen muskot
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 lagerblad, malda

Gör så här

Old Bay-kryddblandningen

  1. Blanda alla kryddorna i en skål. Förvara blandningen i en lufttät behållare på en sval och mörk plats.
  2. Börja med

Skaldjur

  1. Skala räkorna, men låt stjärten sitta kvar för en fin presentation.
  2. Om havskräftorna och kräftorna inte är kokta kan du snabbt koka dem i saltat vatten i ca 5-7 minuter.
  3. Låt dem sedan rinna av.

Tillbehör

  1. Koka majskolvarna i saltat vatten tills de är mjuka, ca 10 minuter. Häll sedan av vattnet.
  2. Om potatisen inte redan är kokt så koka dem i saltat vatten tills de är mjuka, ca 15-20 minuter beroende på storlek.

Sha-Bang-sås

  1. Smält smöret i en stor kastrull på medelhög värme.
  2. Tillsätt den hackade vitlöken och fräs tills det doftar men inte är bränt.
  3. Tillsätt Old Bay-krydda, citronpeppar, rökt paprikapulver, cayennepeppar, socker och salt. Rör om tills allt är väl blandat.
  4. Häll i kycklingbuljongen (eller vattnet) och låt såsen sjuda i 5 minuter.
  5. Tillsätt saft och zest från lime, samt chilisås. Låt sjuda ytterligare 1-2 minuter.
  6. Avsluta med att röra ner den hackade koriandern.

Servering

  1. Lägg de förberedda räkorna, havskräftorna och kräftorna i en stor skål eller kastrull.
  2. Häll över såsen och blanda väl så att alla delar täcks av såsen.
  3. Lägg upp de kokta majskolvarna och potatisarna tillsammans med skaldjuren på ett stort serveringsfat.
  4. Garnera med ytterligare hackad koriander och servera med limeklyftor vid sidan om.