Skaldjurstagine

Skaldjurstagine
Foto: Angelica Zander
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Skaldjurstagine

21 ingredienser

45 m

Tagine med blåmusslor, räkor, tomater och massor av väldoftande kryddor.

Jag minns året när jag insåg att jag faktiskt kunde laga mat i min tagine och att det inte bara var något fint som stod i hyllan. En av de första rätterna jag lagade i den var denna busenkla anrättning. /Markiz

Ingredienser

portioner
  • 500 g färska blåmusslor
  • 200 g färska räkor, med skal
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 1-2 klyftor vitlök, finhackade
  • 0,5 chilifrukt, finhackad
  • 3 tomater, skalade
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen ingefära
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 potatisar, tärnade
  • 2 morötter, tärnade
  • 1 hel fänkål, strimlad
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 0,5 grön paprika, tärnad
  • 3 msk koriander, hackad
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Hetta upp olja i en tagine eller en kastrull, fräs lök, vitlök, chili och tomater tillsammans med kryddorna och tomatpurén.
  2. Tillsätt potatis, morötter, fänkål och vin. Låt vinet sjuda i 5 minuter och tillsätt sedan vatten. Låt sjuda ytterligare 25 minuter under lock tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och peppar.
  3. Rör i musslor, räkor (ej skalade), paprika och koriander. Lägg på locket och låt sjuda på låg värme i cirka 5 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Toppa med färsk koriander innan servering.