Blanda lingonen med socker och sprit i en skål. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 1 dygn tills sockret har smält.
Smaksätt och rör ned mer socker och sprit om det behövs,beroende på hur mogna lingonen är…
Äggakaga
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda äggen med vetemjölet och salt, tillsätt mjölken lite i taget tills smeten blir jämn.
Stek det skivade fläsket gyllenbrunt i en stekpanna, håll varmt till servering. Sila av fettet efter varje omgång och spara till äggakagan.
Bryn smöret och tillsätt fläskflottet i pannan, häll i äggsmeten och rör om.
Rör sakta med en träslev, lossa stora sjok från botten. Sänk värmen till hälften, rör tills smeten är ”krämig”. Samla ihop kanterna runt den krämiga smeten med träsleven.
Tag ett plant grytlock och skölj med kallt vatten, lägg locket ovanpå stekpannan och vänd snabbt kagan upp och ner på locket. Lyft på stekpannan och lägg i äggakagan stekpannan igen, lägg upp fläsket i en rad på toppen av kakan.
Sätt in i ugnen 5-8 minuter tills äggakagan har ”puffat” upp rejält och fläsket har blivit knaprigt.
Stekta äpplen
Klyfta och stek äpplena i en stekpanna med smör, tillsätt vinäger på slutet och glasera in i äppelklyftorna.
Servering
Servera äggkakan med rårörda lingon, stekt äpple och ett stort glas kall mjölk.