50-100 g kryddblandning (kardemumma, ingefära, pomerans, kanel, nejlikor, anis, fänkål)
600 g svenskt äpple, t ex Ingrid Marie eller Aroma
1 citron
Topping
100 g smör
100 g farinsocker
Gör så här
Mixa eller riv brödet till smulor.
Bryn smöret och lägg i brödsmulorna, låt steka ett par minuter. Tillsätt kryddorna, beroende på hur kryddat brödet är tar du mer eller mindre av kryddorna. Tag bort ifrån värmen och blanda ned hälften utav sockret.
Skala och kärna ur äpplena. Skär hälften av dem i små bitar och resten i tunna skivor.
Finriv citronen och lägg vid sidan om, pressa ur juicen.
Koka dom små äppelbitarna tillsammans med andra hälften utav sockret och saften ifrån citronen till en kompott.
Ta kompotten från värmen och lägg ned de skivade äppelbitarna och finrivet citronskal.
Smöra en större form eller flera portionsformar.
Börja med brödsmulorna, sen ett lager äppelkompott, fortsätt varva och avsluta med brödsmulor.
Topping
Skiva smöret och lägg ovanpå kakan, avsluta med socker.
Grädda i 175 grader, ca 20 minuter för portionsformar och 30 minuter för en större form.