Skånsk äppelkaka - Johan och Elisabeths recept

Skånsk äppelkaka - Johan och Elisabeths recept
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth johansson 2
Johan SörbergElisabeth johansson 2

Skånsk äppelkaka - Johan och Elisabeths recept

8 ingredienser

Klassisk skånsk äppelkaka med kryddigt täcke med kavring och farinsocker.

Ingredienser

Bas

  • 300 g kavring (eller annat mörkt kryddat bröd)
  • 200 g smör
  • 150 g farinsocker
  • 50-100 g kryddblandning (kardemumma, ingefära, pomerans, kanel, nejlikor, anis, fänkål)
  • 600 g svenskt äpple, t ex Ingrid Marie eller Aroma
  • 1 citron

Topping

  • 100 g smör
  • 100 g farinsocker

Gör så här

  1. Mixa eller riv brödet till smulor.
  2. Bryn smöret och lägg i brödsmulorna, låt steka ett par minuter. Tillsätt kryddorna, beroende på hur kryddat brödet är tar du mer eller mindre av kryddorna. Tag bort ifrån värmen och blanda ned hälften utav sockret.
  3. Skala och kärna ur äpplena. Skär hälften av dem i små bitar och resten i tunna skivor.
  4. Finriv citronen och lägg vid sidan om, pressa ur juicen.
  5. Koka dom små äppelbitarna tillsammans med andra hälften utav sockret och saften ifrån citronen till en kompott.
  6. Ta kompotten från värmen och lägg ned de skivade äppelbitarna och finrivet citronskal.
  7. Smöra en större form eller flera portionsformar.
  8. Börja med brödsmulorna, sen ett lager äppelkompott, fortsätt varva och avsluta med brödsmulor.

Topping

  1. Skiva smöret och lägg ovanpå kakan, avsluta med socker.
  2. Grädda i 175 grader, ca 20 minuter för portionsformar och 30 minuter för en större form.