Skånsk äppelkaka med vaniljsås

koket.se
Skånsk äppelkaka med vaniljsås

Skånsk äppelkaka med vaniljsås

Av: Mikael Schedin

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

45 m

Skånsk äppelkaka görs på kavring och är en riktigt god dessert att njuta av nu i höst. Servera den med hemgjord vaniljsås så kan det bli succé!

Se Mikael Schedin laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Skånsk äppelkaka

  • 250 g kavring
  • 200 g ströbröd
  • 250 g smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 vaniljstång
  • 1 kg äpple
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 citron, saften
  • 2 msk strösocker (eller farinsocker att toppa med)

Vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk, 3%
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

Skånsk äppelkaka

  1. Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet.
  2. Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
  3. Skala och kärna ur äpplena samt skär dem i grova bitar. Lägg äpplena i en kastrull med socker, vatten och citronjuice. Koka mjukt till en tät kompott.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en form och avsluta med lite socker och smör på toppen.
  6. Baka i ugnen på 175 grader i cirka 20–25 minuter.

Vaniljsås

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Lägg både frön och vaniljstång i en kastrull med vispgrädde och mjölk. Låt koka ihop under omrörning i 5 minuter. Ta upp vaniljstången och låt gräddkoket svalna.
  3. Vispa äggulor och strösocker fluffigt.
  4. Rör ner i det avsvalnade gräddkoket i äggsmeten och värm upp allt försiktigt under vispning tills det tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. När den tjocknat låter du den svalna.