Skånsk äppelkaka på kavring med vaniljsås

Skånsk äppelkaka på kavring med vaniljsås
Foto: TV4
Hugo Bergström
Hugo Bergström

Skånsk äppelkaka på kavring med vaniljsås

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

1 h

Skånsk äppelkaka på kavring med hemgjord vaniljsås är en god dessert att njuta av både till vardag och helg.

Ingredienser

portioner

Äppelkaka

  • 200 g kavring [ca 7 skivor]
  • 140 g ströbröd
  • 200 g smör
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 5 msk ljus sirap
  • 1 kg äpple
  • 0,5 dl strösocker
  • vatten
  • 0,5 citron, saften

Vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

Äppelkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet.
  3. Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt.
  4. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
  5. Avsluta med att ringla över sirapen.
  6. Skala, kärna ur och skär äpplena i grova bitar.
  7. Lägg äppelbitarna i en kastrull med socker, vatten och citronsaft. Koka till en tät kompott. Jag gillar när det är lite bitar kvar, men det är smaksak.
  8. Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en form och avsluta med lite socker på toppen.
  9. Baka i ugnen i ca 30 minuter.

Vaniljsås

  1. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Lägg både frön och vaniljstång i en kastrull tillsammans med vispgrädde och mjölk.
  3. Låt blandningen koka upp i ca 5 minuter under omrörning.
  4. Lyft ur vaniljstången och låt gräddblandningen svalna.
  5. Vispa äggulor och strösocker tills det blir fluffigt.
  6. Häll försiktigt ner den avsvalnade gräddblandningen i äggsmeten och värm upp försiktigt under ständig vispning tills blandningen tjocknar. Ha tålamod och tänk på att inte ha för hög temperatur så att äggen koagulerar.
  7. Vaniljsåsen går fint att göra dagen innan för en ännu djupare smak. Värm den i så fall försiktigt i en kastrull på låg värme under omrörning.