Skogsbärsdröm - moussetårta på chokladbotten

Skogsbärsdröm - moussetårta på chokladbotten
Foto: Frida Wismar
Shireen Sefelt HSB
Shireen Sefelt HSB

Skogsbärsdröm - moussetårta på chokladbotten

19 ingredienser

2 h + 6 h

Det här är en av mina favorittårtor med riktig konditorkänsla! En seg chokladbotten möter en len och frisk bärmousse. Jag rekommenderar att man gör tårtan dagen eller kvällen innan och låter den stå över natten. Då får man ut mest smak och moussen hinner sätta sig ordentligt.
Det går alldeles utmärkt att utesluta något av bären och använda dina egna favoriter istället. /Shireen

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Mörk chokladbotten

  • 150 g smör
  • 200 g mörk choklad 50 %
  • 3 ägg (stora)
  • 2,5 dl brunt farinsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt

Skogsbärsmousse

  • 6 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 100 g hallon
  • 150 g blåbär
  • 150 g björnbär
  • 1 limefrukt, skalet
  • 4 dl vispgrädde
  • 2,5 dl turkisk yoghurt

Garnering

  • torkat blåbärspulver
  • färska bär (t ex björnbär, blåbär eller hallon)
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Mörk chokladbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund form, 15 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Hacka ner chokladen i smöret och rör tills chokladen har smält. Ta av kastrullen från värmen. Blanda ägg och socker med träslev i en bunke. Rör ner chokladsmeten.
  3. Blanda vaniljsocker, vetemjöl och salt i en bunke, och rör sedan ner dem i äggblandningen. Blanda ihop till en smidig smet med slickepott. Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt svalna och ställ i frysen i cirka 30 minuter.

Skogsbärsmousse

  1. Lägg gelatinbladen i en skål med vatten och låt stå i 3–4 minuter. Vispa äggulor och florsocker poröst med en elvisp i en bunke.
  2. Koka upp bären tillsammans med limeskalet i en kastrull och låt koka ihop till en puré, cirka 5 minuter. Mosa bären och sila bort kärnorna.
  3. Vispa grädden fast i en bunke och blanda ner yoghurten. Vänd försiktigt ner bärpurén och grädden i äggblandningen.
  4. Häll en liten del av smeten i en ny kastrull och värm upp. Rör ner ett gelatinblad i taget tills alla blad har smält. Vänd ner i den kalla smeten. Sila moussen och låt stå i rumstemperatur medan du förbereder monteringen.

Montering

  1. Ta fram en springform eller tårtring, 20 cm i diameter, och klä kantens insida med plastfilm. Använder du en springform kommer formens botten att synas när du serverar tårtan. Använder du en tårtring, gör så här: Lägg aluminiumfolie på ett plant underlag som en skärbräda eller en tallrik, ställ ett tårtunderlägg på, ställ tårtringen ovanpå underlägget och vik in aluminiumfolien som en kant runt formen (det kommer att rinna ut lite mousse innan den hinner sätta sig).
  2. Lägg chokladbotten i mitten av formen. Häll över moussen och banka formen mot underlaget så alla eventuella luftbubblor försvinner. Jämna till kanten med en liten vinklad palett. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i minst 6 timmar, helst över natten.
  3. Dekorera med torkat blåbärspulver, färska bär och citronmeliss.