Skogspesto på grillad surdegsbaguette

Skogspesto på grillad surdegsbaguette
elles utemat
elles utemat

Skogspesto på grillad surdegsbaguette

8 ingredienser

20 min

Skogen är full av härliga primörer som kan användas i matlagning. Nässlor, kirskål, harsyra, ätliga blommor är bara några av de ingredienser som kan man fördel lockas och omvandlas till spännande maträtter med lokal touch. Varför inte svänga ihop en smarrig skogspesto och servera som förrätt på grillad surdegsbaguette? Obs! Bladskott från rönn omfattas inte av allemansrätten. Du måste därför fråga markägaren om lov innan du plockar.

Ingredienser

portioner
  • 2 knippen nässlor
  • 2 knippe kirskålsblad
  • 1 knippe löktrav
  • 1 knippe bladskott från rönn
  • 10 enbär
  • 1 dl Västerbottensost, riven
  • 0,5 dl solroskärnor, rostade
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • salt

Till servering

  • surdegsbröd (gärna baguette)
  • färskost

Gör så här

  1. Skölj alla gröna blad, torka och mortla ihop dessa till en massa i en mortel. Tillsätt solrosfrön och ost och fortsätt mortla till en jämn massa. Sist tillsätt oljan och rör ihop till en härlig rustik skogspesto. Salta efter smak. Denna pesto går också att göra i en mixer, då får den en jämnare och krämigare konsistens.
  2. Pensla olja på brödskivorna och grilla dessa i ett halster över en glödbädd eller öppen eld.
  3. Bre det varma brödet med färskost och sedan lägg på ett lager pesto. Servera medans brödet är varmt!