Skomakarlåda med biff

Skomakarlåda med biff
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Skomakarlåda med biff

22 ingredienser

1 h

Skomakarlåda med potatispuré och rödvinssås är en klassisk rätt som alltid gör sig fint till middag!

Ingredienser

portioner

Skomakarlåda

  • 100 g fläsksida, vedrökt
  • 500 g biff, 4 bitar fint utbankade [125 g per person]
  • 2 rödlökar (eller purjolök)
  • 1 tsk strösocker
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk grovkornig dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar

Potatispuré

  • 800 g potatis
  • 2 msk smör (eller olivolja)
  • 2 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar

Rödvinssky

  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 lagerblad
  • timjankvist
  • 3 dl rött vin
  • balsamvinäger
  • olivolja (eller smör)

Servering

  • 1 knippe gräslök, fint skuren

Gör så här

Skomakarlåda

  1. Tärna den rökta fläsksidan fint och stek den knaprig. Lägg det sedan på ett papper.
  2. Pensla köttet med fettet från fläsksidan.
  3. Grilla sedan köttet i en varm panna med salt och vitpeppar.
  4. Hacka rödlöken grovt och stek den tills den får lite färg.
  5. Tillsätt socker och låt löken karamelliseras.
  6. Häll på grädde och senap. Låt koka ner och smaka av med salt och vitpeppar.

Potatispuré

  1. Koka potatisen och slå av vattnet.
  2. Stompa potatis och smör med en potatisstomp till en grov puré.
  3. Späd purén med mjölk och smaksätt med salt samt vitpeppar.

Rödvinssky

  1. Fräs lök och vitlök i olivolja eller smör.
  2. Tillsätt sedan kryddorna.
  3. Späd med vin. Koka ner tills en tredjedel återstår.
  4. Smaksätt såsen med lite balsamvinäger, salt och eventuellt mer vitpeppar.
  5. Sila av skyn.

Servering

  1. Servera skomakarlådan med potatispuré, gräddkokt lök och generöst med gräslök.
  2. Ringla slutligen rödvinssås runt.