Skördegryta

koket.se
Skördegryta ny
Foto: Köket.se
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Skördegryta

18 ingredienser

45 min

Paul svensson skördar några av säsongens sista frukter, grönsaker, rotfrukter och svamp och gör en riktigt mustig och god skördegryta, som en blandning mellan ribollita och en minestrone!
Tips, servera bacon på sidan om istället för i grytan så kan även vegetarianer äta grytan.

Höstsådd - så enkelt är det!
Höstsådd fröer

Höstsådd - så enkelt är det!

Vilka fröer kan du så redan nu på hösten? Här har vi samlat allt du behöver veta för att komma igång!

Läs mer

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 dl rosenböna
  • 1 l svampbuljong
  • 1 dl torkad svamp
  • 0,5 l vatten
  • 10-15 bladkål
  • 1 förp bacon, ekologisk
  • 1 msk rapsolja, till stekning
  • 300 g kantareller
  • ca 40 g smör, till stekning
  • 3 kvistar salvia
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 klyftor vitlök, hackad
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 äpplen, små
  • salt
  • peppar

Till servering:

  • bröd, tärnade, rostade

Gör så här

  1. Finhacka den torkade svampen och lägg ner i buljongen.
  2. Lägg rosenbönor i en kastrull. Slå på svampbuljong och vatten. Koka tills mjuka, cirka 20 minuter.
  3. Skär eller strimla kålen i mindre bitar.
  4. Strimla och stek bacon krispigt i rapsolja i en stekpanna. Lägg över bacon i grytan med rosenbönorna.
  5. Stek kantarellerna i smör, i samma stekpanna. Tillsätt hackad vitlök och hackad gul lök samt salviablad. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg över allt i grytan och tillsätt den strimlade kålen (all kål får inte plats på en gång, så låt lite koka ner i grytan och lägg på mer vartefter). Låt koka ihop.
  7. Avsluta med dijonsenap, olivolja och tärnat äpple. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera grytan direkt med rostade brödbitar.