Skreitorsk med musselragu

koket.se
Skreitorsk med musselragu
Adam Dahlberg
Adam Dahlberg

Skreitorsk med musselragu

Av: Albin Wessman, Adam Dahlberg

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

1 h

Bjud på en riktigt lyxig fiskrätt på skreitorsk med musselragu, toppmurklor och spenat.

Se Albin Wessman laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Skreitorsk

  • 100 g salt
  • 2 l vatten
  • 400 g skreitorsk

Musslor

  • 4 pilgrimsmusslor (kammusslor)
  • 2 dl vin jaune
  • 8 musslor (knivmusslor)
  • 20 hjärtmusslor

Sås

  • 300 g saltat smör, tärnat

Vitlöksolja

  • 100 g matolja
  • 4 klyftor vitlök

Inför servering

  • 1 förp babyspenat
  • smör
  • 50 g toppmurklor
  • salt
  • peppar

Gör så här

Skreitorsk

  1. Vispa ut saltet i vattnet i en bunke och lägg i fisken för att rimmas.
  2. Lyft upp fisken efter 30 minuter och torka den torr.
  3. Dela skreitorsken i fyra bitar och sätt ugnen på 100 grader.

Musslor

  1. Dela kammusslorna på mitten och lägg åt sidan.
  2. Koka upp vinet i en kastrull med lock. Lägg i knivmusslor och hjärtmusslor. Koka under lock tills musslorna öppnat sig, ungefär 2 minuter. Lyft upp musslorna och plocka ur dem från skalen.
  3. Skär knivmusslorna i mindre bitar.

Sås

  1. Reducera vätskan i kastrullen tills hälften återstår.
  2. Vispa sedan i smörtärningar till en krämig smörsås. Mixa gärna ihop såsen med en stavmixer.
  3. Smaka av såsen med salt och håll den varm.

Vitlöksolja

  1. Mixa olja och vitlök till en slät vitlöksolja.

Inför servering

  1. Baka fisken i ugnen på en smörad plåt tills den når 42 grader i innertemperatur.
  2. Värm spenat i en kastrull med lite smör och en tesked vitlöksolja.
  3. Stek murklor och kammusslor i smör. Krydda med salt, peppar och lite vitlöksolja.
  4. Vänd ner alla musslor och murklor i den varma såsen precis innan servering.

Servering

  1. Lägg spenaten på den nybakade fisken och fördela musselragun över de fyra portionerna.