Skumhjärtan på chokladbotten

Skumhjärtan på chokladbotten
Foto: TV4
Sara Aasum Hultberg
Sara Aasum Hultberg

Skumhjärtan på chokladbotten

16 ingredienser

1 h 30 min

Ingredienser

Chokladmördeg

  • 100 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,6 dl kakao
  • 0,5 krm salt
  • 1 ägg
  • 50 g choklad

Skum

  • 4 äggvitor
  • 0,5 dl vatten
  • 2 g agar-agar
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,33 dl glykos [50 g]
  • 1 vaniljstång
  • 300 g choklad, till doppning
  • ev 30 g kakaofett

Garnering

  • frystorkade bär (eller nötter)

Gör så här

Chokladmördeg

  1. Blanda smör, florsocker, vetemjöl, kakao och salt i en köksassistent och kör med vinge till en smulig konsistens.
  2. Tillsätt ägget och kör ihop till en deg. Plasta och kyl i 1 timme.
  3. Kavla ut degen tunt och tryck ut kakor med en hjärtform. Baka av på 170 grader ca 4-5 minuter. Låt svalna.
  4. Pensla sedan kakorna med ett tunt lager choklad så att de håller sig krispiga.

Vaniljskum

  1. Blanda vatten, agar agar, socker, glukos och en urskrapad vaniljstång i en kastrull. Koka till 115 grader. När sockerlagen har nått 110 grader så börjar du vispa äggvitorna. Tillsätt den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna under fortsatt vispning. Vispa till en fast ”maräng”.
  2. Fyll en spritspåse med vaniljskummet. Spritsa sedan på kakorna till hjärtformar och lägg in i frysen. Låt de sätta sig i frysen i en timme.
  3. Smält under tiden chokladen tillsammans med ev kakaofett. Lägg kakorna på ett doppgaller och häll över chokladen på de frysta kakorna, toppa med nötter eller frystorkade bär innan de stelnar. Förvaras i kyl.